België - 7 november 2016
door FRANCIS MUYSHONDT

MDxHealth: bijtanken

MDxHealth speelde de voorbije dagen jojo op Euronext Brussel. Het haalde vorige week zo’n €20 miljoen vers geld op bij institutionelen en kwam met sterker dan verwachte omzetcijfers.

MDxHealth wordt ondergebracht bij biotech maar eigenlijk is het een diagnosticabedrijf. Het ontwikkelt en maakt tests die de diagnose van een bepaalde ziekte zoals prostaat- en blaaskanker kunnen bepalen. Maar dat is niet alles: de tests bekijken ook wat de beste behandeling van de ziekte is. Het vroeg opsporen en het op een efficiënte manier aanpakken zijn elementen die bij velen, onder andere overheden en verzekeraars, als muziek in de oren klinken.

Er was de voorbije dagen volop nieuws. Vooreerst kwam het met zijn cijfers voor Q3 naar buiten. De omzet kwam op $9,1 miljoen uit, een stijging van 45% tegenover het kwartaal ervoor. Vooral de verkoop van ConfirmMDx, zijn test voor prostaatkanker, zat in de lift. Het verlies verminderde met 46% tot $2,7 miljoen. Het groeiritme zal nog versnellen want voor 2016 rekent het management op een omzetstijging van 60% op jaarbasis. 

De cashpositie lag eind Q3 op $15 miljoen en dat begon wat krap te worden. De dag na de publicatie van de cijfers vatte de groep de koe bij de horens en klopte ze aan bij institutionelen . En met succes want het haalde zonder al te veel moeite zo’n €20 miljoen op. Het plaatste 4,5 miljoen aandelen tegen een prijs van €4,5.

Beleggers reageerden ontgoocheld omdat ze zelf niet konden deelnemen en omdat het tegen een lagere koers plaatsvond dan net na de publicatie van de cijfers toen het aandeel tussen €4,6-4,7 schommelde.  De koers zakte vorige vrijdag nog tot €4,35 maar vandaag wist het zich te herpakken en terug boven de biedprijs van de nieuwe aandelen te klimmen. Op een week tijd zweefde het aandeel dus tussen 4,35 en 4,8 euro, een verschil van ruim 10%: van een stevige volatiliteit gesproken.

mdx

 

Het ziet ernaar uit dat beleggers toch de mooie vooruitzichten laten primeren. Het bedrijf heeft zeker potentieel want het opereert op een markt die miljarden groot is. MDxHealth schat zelf het marktpotentieel in de VS voor prostaatkanker op meer dan $2 miljard en voor blaaskanker rekent op meer dan $500 miljard. Dat zijn gigantische markten die MDxHealth kan bespelen. Het heeft alvast zijn verkoopsteam in de VS flink uitgebreid. Tegen eind 2017, begin 2018 zou de onderneming voor het eerst winst moeten maken. We weten genoeg: het aandeel staat alvast op onze radar!  

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.