Nederland - 16 juni 2022 - Centrale banken
door SVEN VAN GASSE

Markt verliest vertrouwen in Bank of Japan

Een maand geleden verloor de stablecoin Terra Luna zijn pariteit met de Amerikaanse dollar. Aan de andere kant van de wereld is er echter een andere pariteit die breekt, en die zou wel eens belangrijker kunnen zijn voor de economie. De Bank of Japan speelt hierin een hoofdrol. Zo laat analist Jim Bianco weten.

De Japanse centrale bank slaagt er maar niet om de 10-jaars rente van Japanse Government Bonds (JGB) op 0,25% te houden. De Bank of Japan had echter beloofd om de rentecurve te beheersen door ongelimiteerd obligaties op te kopen tegen 0,25%.

Op de onderstaande grafiek zie je dat de JGB reeds enkele keren flirtte met een stijging boven de 0,25%. De afgelopen week brak de rente uiteindelijk door dit niveau.

De volgende grafiek toont de grafiek van de afgelopen 4 dagen van de JGB aan. Omdat de Bank of Japan ongelimiteerd obligaties zou opkopen, zou het niet mogelijk mogen zijn om de obligatie tegen een hogere rente te verhandelen. Toch is dit op verschillende momenten mogelijk geweest.

Dit is opnieuw een teken dat de centrale bank alle moeite van de wereld heeft om de pariteit te behouden of zo dicht mogelijk bij de 0,25% te houden.

Grote impact op de yen

Dit disfunctioneren eist zijn tol van de yen, de nationale munt van Japan. De munt zakt in snel tempo. Onlangs bereikte het zijn laagste niveau in meer dan 24 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De Bank of Japan heeft dus te kampen met een serieus vertrouwensprobleem. Het is maar de vraag of de centrale bank dit probleem zonder te veel chaos kan oplossen.

Bron: TwitterDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.