Nederland - 22 januari 2018 - Retail
door REDACTIE BEURSBRINK

Lichte omzetstijging Ahold Delhaize voorzien

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize zal woensdag voorbeurs een licht hogere omzet over het vierde kwartaal van 2017 rapporteren, dankzij verkoopgroei in alle regio’s, met uitzondering van de Verenigde Staten. Dat is de gemiddelde verwachting van circa 20 analisten, zoals door het Nederlands-Belgische concern zelf gepubliceerd.

De kwartaalomzet is naar verwachting van de analisten gestegen van 15,5 miljard naar 15,7 miljard euro.

De omzet van Ahold en Delhaize in de Verenigde Staten daalde volgens de consensus licht van 9,6 miljard naar 9,3 miljard euro, vooral als gevolg van een lagere omzet van de Amerikaanse winkelketens van Delhaize in euro’s gemeten, terwijl de omzet bij Ahold USA volgens de analisten exact gelijk bleef op 5,6 miljard dollar. De vergelijkbare omzet in de Verenigde Staten steeg bij Delhaize naar verwachting met 1,8 procent en bij Ahold met 1,1 procent.

In Nederland, België en Centraal & Zuidoost-Europa waren zowel de absolute als vergelijkbare omzet licht hoger, zo wordt verwacht. Voor Nederland wordt een ruim 19 procent hogere kwartaalomzet van 3,5 miljard voorzien, voor België wordt een met 0,8 procent gestegen omzet van 1,3 miljard verwacht en de analisten gaan voor Centraal & Zuidoost Europa uit van een ruim 6 procent hogere omzet van bijna 1,6 miljard euro.

ING voorziet voor het vierde kwartaal een voortzetting van de trends uit het derde kwartaal, waarbij vooral Nederland het goed deed in de groei van vergelijkbare omzet dankzij het sterke consumentenvertrouwen en de aanhoudende forse groei bij Bol.com en verdere verbetering in België.

De analisten van de bank verwachten dat Ahold Delhaize de guidance voor heel 2017 zal herhalen, met een een vrije kasstroom van 1,6 miljard euro en een onderliggende operationele marge in het hele jaar grotendeels in lijn met de marge van 3,9 procent in de eerste helft van het jaar.

ING houdt op Ahold Delhaize een koopadvies met een koersdoel van 22,00 euro.

KBC Securities voorziet, gezien het sterke kerstseizoen, solide omzetcijfers met een aanzienlijke omzetverbetering ten opzichte van het derde kwartaal. Voor de Verenigde Staten en België voorziet analist Alan Vandenberghe een versnelling van de groei van de vergelijkbare omzet, maar voor Nederland en Centraal & Zuidoost-Europa verwacht hij vanwege de uitdagende vergelijkingsbasis enige vertraging in de onderliggende groei.

De marktvorser verwacht, net als ING, dat het concern vasthoudt aan de outlook voor het hele jaar en concludeert uit de consensus dat andere analisten dat ook voorzien.

Vandenberghe is verder positief over de solide financiële balans, sterke kasinstroom en de uitvoering van het synergieprogramma sinds de fusie. Hij vindt de korting op het aandeel ten opzichte van sectorgenoten dan ook “overdreven”. KBC Securities heeft Ahold Delhaize op zijn kooplijst staan met een koersdoel van 22,00 euro.

InsingerGilissen voorziet dat Ahold Delhaize de 750 miljoen hoger dan verwachte synergiewinst deels zal gebruiken voor versteviging van de concurrentiepositie in de VS door prijsverlagingen en vernieuwing van winkelinrichtingen.

Volgens analist Joost van Beek is dat nodig om de toegenomen concurrentie het hoofd te bieden. Hij wees daarbij op de acquisitie van Whole Foods door Amazon.com, expansie van Aldi en de komst van Lidl naar de Amerikaanse oostkust. “Ahold Delhaize zal door de synergie beter in staat zijn om margedruk te compenseren dan concurrenten, maar aan margedaling valt naar ons inzien niet te ontkomen”,  aldus Van Beek.

De marktvorser merkte verder op dat Albert Heijn in Nederland zijn marktleiderschap met nog betere marges verder weet uit te bouwen, maar dat in België efficiencyverbeteringen moeilijker zijn door te voeren vanwege de macht van de vakbonden.

Net als Vandenberghe van KBC Securities constateert Van Beek dat de waardering van het fonds duidelijk beneden die van sectorgenoten ligt, terwijl de vrije kasstroom juist bovengemiddeld is. Ahold Delhaize staat bij InsingerGilissen dan ook op de lijst met Aanbevolen aandelen met een koersdoel van 20,00 euro.

Barclays verlaagde maandag, in aanloop naar de omzetcijfers, het advies voor Ahold Delhaize van Overwogen naar Gelijkgewogen bij handhaving van het koersdoel van 19,00 euro.

De analisten van de Britse bank zijn goed te spreken over de sterke kasstroom van Ahold Delhaize en de focus op de balans van het concern, maar kijken daarnaast ook met enige zorg naar de dynamiek rond de belastinghervormingen in de Verenigde Staten, waarvan het Nederlands-Belgische concern minder kan profiteren dan de Amerikaanse concurrenten die dat voordeel mogelijk vertalen in prijsverlagingen, waarop Ahold Delhaize dan weer moet reageren.

Barclays ziet vooralsnog weinig impact voor Ahold Delhaize van de overname van Whole Foods door Amazon, maar de bank denkt dat dit in de loop van het jaar kan veranderen. De marktvorsers voorzien dat het voor Ahold Delhaize lastig zal worden om na een “exceptioneel” jaar opnieuw zoveel kapitaal te laten terugvloeien naar aandeelhouders.

Als gevolg van valuta-ontwikkelingen en de inkoop van eigen aandelen heeft Barclays zijn taxaties voor de winst per aandeel voor 2018 en 2019 met 3 tot 4 procent verlaagd.

De analistenconsensus gaat voor heel 2017 uit van een totale omzet van 62,6 miljard euro tegen 62,3 miljard euro in 2016.

Ahold Delhaize zal woensdag aanstaande met omzetcijfers komen en op 28 februari de volledige jaarresultaten over 2017 rapporteren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.