Europa - 12 februari 2020 - Aandelen

Licht hogere opening AEX voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,1 procent hoger op 623,85 punten.

“Ondanks de zorgen omtrent het coronavirus, zijn beleggers van mening dat centrale banken en beleidsmakers zullen ingrijpen om de economie te stimuleren tijdens en na afloop van de crisis”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Er zijn inmiddels 45.183 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd. In totaal zijn er inmiddels 1.115 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,5 procent.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag vlak tot licht hoger geëindigd, en hielden daarmee de recordstanden van maandag vast.

De laatste berichten over het coronavirus, afkomstig uit China, stelden beleggers wat gerust.  De wijze waarop de Chinese autoriteiten het virus aanpakken “stelt dan ook tamelijk gerust”, zei ook strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management voor de camera van ABM Financial News.

Ook waren er uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell die als gunstig voor de financiële markten konden worden uitgelegd.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie in het groen.

De olieprijs is dinsdag licht gestegen, op een mogelijke vertraging in de verspreiding van het coronavirus, maar bleef onder 50 dollar in New York. In de Aziatische handel vanochtend stegen de olieprijzen boven dit niveau uit met winsten tot 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0911. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0918 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0924 op de borden.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers onder meer inzicht in het maandrapport van oliekartel OPEC en cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Verder verwerken beleggers in Amsterdam cijfers van onder meer AkzoNobel, Heineken, Ahold Delhaize en Vopak.

Bedrijfsnieuws

Heineken heeft in 2019 meer bier weten te verkopen, zoals vooraf ook werd voorzien. De netto-omzet gerekend naar beia, steeg met 5,6 procent naar 23.894 miljoen euro. Voor dit jaar rekent Heineken op een “superieure” omzetgroei dankzij hogere volumes, dito prijzen en ‘premiumisatie’. Heineken zal bovendien Dolf van den Brink nomineren als nieuwe CEO, als opvolger van Jean Francois van Boxmeer, die na vijftien jaar vertrekt.

Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2019 zoals voorzien meer omzet behaald en wist in heel het jaar meer winstgroei te realiseren dan verwacht. Ahold Delhaize kondigde ook de plannen aan om in Amerika de Midwest divisie van Peapod te zullen sluiten.  Dit onderdeel was goed voor krap 100 miljoen dollar van de 1,1 miljard dollar online omzet die Peapod genereert. In 2020 zal Ahold Delhaize “significante” investeringen doen om de groei aan te jagen. De onderliggende operationele marge zal evenwel grofweg in lijn liggen met de marge in 2019. Daarnaast rekent Ahold Delhaize op een groei van ongeveer 5 procent voor de onderliggende winst per aandeel in 2020.

ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal van 2019 minder winst geboekt dan verwacht, terwijl de inkomsten terugliepen. De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 316 miljoen euro en de operationele winst kwam uit op 717 miljoen euro. Analisten hadden vooraf gerekend op respectievelijk 406 miljoen en 578 miljoen euro.

AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal van dit jaar conform verwachting een hogere EBITDA bij een stabiele omzet geboekt, maar zag de winst wel flink lager uitvallen omdat het in 2018 nog profiteerde van de desinvestering van Specialty Chemicals. AkzoNobel kondigde woensdag verder een slotdividend aan van 1,49 euro per aandeel. AkzoNobel. Verder werden er 10 miljoen euro aan kosten bespaard in het vierde kwartaal.

Vopak heeft in het vierde kwartaal een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Verder kondigde Vopak een aandeleninkoop aan van 100 miljoen euro, volgend op de desinvestering van de terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een investering in groei te doen van 300 miljoen tot 500 miljoen euro.

Arcadis heeft een raamovereenkomst getekend met waterschap Hunze en Aa met een potentiële waarde van 36 miljoen euro over de komende vier jaar.

Vastned heeft in 2019 het direct resultaat onder druk zien staan, zoals verwacht, terwijl de bezettingsgraad flink steeg. Vastned wil een dividendvoorstel doen van 2,05 euro per aandeel over 2019, hetgeen gelijk is aan het dividend over 2018. Vastned verwacht een groei van het direct resultaat in 2020 naar 2,05 tot 2,15 euro per aandeel, mede door de verbeterde bezettingsgraad.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index steeg dinsdag 0,2 procent tot 3.357,77, de Dow Jones-index sloot vlak op 29.276 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent naar 9.639 punten. Dit betekende nieuwe records voor de S&P500 en Nasdaq Composite.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.