Europa - 12 mei 2020 - Beursbrink

Kredietverliezen ABN AMRO lopen op

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO zal woensdag een nettoverlies rapporteren voor het eerste kwartaal, nadat de bank een fors verlies meldde bij een klant van zijn clearingbedrijf, die in de problemen raakte tijdens de onrust op de financiële markten in maart.

Analisten voorzien gemiddeld een kwartaalverlies van 191 miljoen euro. De zeperd bij clearing kost 200 miljoen dollar.

De analisten gaan er verder vanuit dat de voorzieningen voor oninbare leningen omhoog schieten tot 779 miljoen euro, van 314 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 102 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019.

Zowel de rentebaten als de fee-inkomsten zullen wat lager zijn dan een jaar eerder, evenals de overige operationele inkomsten, waardoor de totale inkomsten zo’n 175 miljoen lager uitkomen op 1,9 miljard, verwachten de analisten, terwijl de kosten slechts met 6 miljoen euro zouden dalen tot 1.321 miljoen euro.

Dit wordt naar verwachting weer deels gecompenseerd door een 200 miljoen euro lagere belastingdruk.

Analisten zullen vooral aandacht hebben voor de vooruitzichten voor de kredietvoorzieningen in de komende kwartalen, wanneer de impact van de coronacrisis echt voelbaar wordt. Zo kunnen de uitstaande kredieten in de energiesector de nodige verliezen gaan opleveren, nu de olieprijs zo sterk is gedaald.

De bank heeft naar aanleiding van de corona-crisis uitstel van rentebetaling verleend aan klanten, wat niet als een wanbetaling zal worden geboekt.

Analist Albert Ploegh van ING merkt op dat de garantieregeling voor leningen tussen 1,5 miljoen en 150 miljoen euro niet erg aantrekkelijk is voor de bank, omdat de meeste rentebetalingen direct naar de overheid gaan, terwijl de fee voor de bank niet meer dan 125.000 euro mag bedragen.

De eerstekwartaalcijfers zijn ook het debuut van de nieuwe CEO Robert Swaak. Hij zal mogelijk meer onderdelen van de zakenbank tegen het licht houden naar aanleiding van de pandemie, vermoedt ING.

ABN AMRO publiceert de cijfers woensdag voorbeurs. Het aandeel stond dinsdag op een groen Damrak 0,8 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel