Nederland - 20 november 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Koerssprong Altice op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandagochtend groen. De AEX stond rond de klok van elf uur bijna 0,1 hoger op 536,66 punten, de Midkap won 0,4 procent en de AScX kreeg er 0,3 procent bij.

“De Europese beurzen beginnen de handelsweek zwak”, meldde beleggingsspecialist Tom Straver van onlinebroker Lynx.  “Alle grote Europese indices bevinden zich dicht bij de laagste niveaus van de afgelopen twee maanden”, voegde hij toe. Verder wees Straver op een kortere handelsweek in de Verenigde Staten. Donderdag is de beurs gesloten in verband met Thanksgiving. Op vrijdag sluiten de Amerikaanse beurzen drie uur eerder dan normaal.

Op macro-economisch gebied bleek vanochtend dat de producentenprijzen in Duitsland in oktober opnieuw flink zijn gestegen, maar wel iets minder dan in de maand ervoor. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met 2,7 procent op. In september steeg de producentenprijsindex nog met 3,1 procent. Op maandbasis stegen de producentenprijzen vorige maand met 0,3 procent, gelijk aan de stijging die in september op maandbasis werd gemeten.

Verder steeg de export in Japan in oktober gestegen voor de elfde maand op rij. De export steeg op jaarbasis met 14,0 procent. De import steeg vorige maand zelfs met 18,9 procent. Het handelsoverschot van Japan kwam uit op 285,4 miljard yen, of omgerekend circa 2,2 miljard euro. Door economen was vooraf gerekend op 330 miljard yen.

Olie noteerde maandag gemengd. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 56,58 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 62,53 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1801. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1734 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1801 op de borden.

Maandagmiddag volgen op macro-economisch gebied nog de Amerikaanse leidende indicatoren van oktober.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten maandagochtend 10 van de 25 fondsen in het groen, onder aanvoering van Altice met een winst van 14,8 procent. Het concern meldde maandag in reactie op marktspeculaties niet bezig te zijn met een kapitaalverhoging en ook geen plannen te hebben om dit te gaan doen. HSBC verlaagde maandag het koersdoel voor Altice van 25,00 naar 20,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analisten van HSBC stelden nog steeds vertrouwen te hebben in de strategie van de Franse kabelaar, waarbij de recente koersval eerder valt toe te schrijven aan een negatieve nieuwsstroom dan aan fundamentele factoren. De marktvorsers bleken te spreken over de blootstelling van Altice aan de Amerikaanse markt, zelfs ondanks de huidige discussies over de Amerikaanse kabelmarkt en het vermogen van Altice om waarde te genereren in een sterk concurrerende markt.

Galapagos was in de hoofdindex een goede tweede met een plus van 4,2 procent. Galapagos liet zondagavond weten positieve resultaten te hebben geboekt met een studie in patiënten met cystic fibrosis. Het betreft de ALBATROSS Fase 2 studie in patiënten met CF met C1 corrector GLPG2222. Primaire doelstellingen van deze gerandomiseerde, dubbelgeblindeerde, placebo-gecontroleerde studie waren om de veiligheid, verdraagbaarheid en medicijneigenschappen te onderzoeken. Analist Peter Welford van Jefferies is van mening dat de netto kaspositie van Galapagos voldoende is om de plannen van het biotechbedrijf te financieren en daarnaast eventueel aanvullende overnames te kunnen doen. Jefferies hanteert een koopadvies en een koersdoel van 110,00 euro voor Galapagos.

Heineken noteerde 0,2 procent hoger. De brouwer wil een koper vinden voor de Spaanse divisie Beer & Food, meldde de Spaanse zakenkrant Expansión zondagavond op basis van bronnen. Volgens Expansión heeft Heineken al eerste stappen gezet om een nieuwe eigenaar voor Beer & Food te vinden door Key Capital Partners als adviseur in te schakelen. Er zouden al diverse private-equity-huizen interesse hebben getoond, waaronder Nazca en Abac Capital. Heineken zou erop aansturen dat de nieuwe eigenaar deze lokale merken blijft aanbieden en dat het huidige personeel aanblijft. Bronnen in de markt mikken op een waardering van Beer & Food van 10 miljoen euro.

Indexzwaargewicht Unilever won 0,7 procent. De vakbonden gaan weer in gesprek met Unilever over de arbeidsvoorwaardelijke condities rond de overname van de Unox-fabriek in Oss door Zwanenburg Food Group, meldde vakbond FNV maandag. Een directiewoordvoerster van Unilever in Rotterdam bevestigde desgevraagd aan ABM Financial News dat het overleg vandaag nog wordt hervat.

Het aandeel DSM won 2,7 procent. Het concern heeft met de afgelopen vrijdag aangekondigde overname van Amyris Brasil voor circa 96 miljoen dollar, gezien de sterke balans met weinig schulden, een relatief kleine acquisitie gedaan, merkte Wim Hoste van KBC Securities maandag op in een reactie. De marktvorser tekende daarbij aan dat DSM na de verkoop van het resterende belang in Patheon een zeer robuuste balans heeft. Hoste tekende verder aan dat DSM in de eerste helft van 2018 een strategische update zal geven en de analist verwacht dat het concern dan een agressiever groeipad zal communiceren, inclusief een agressievere overnamestrategie. KBC Securities heeft op DSM een Accumuleren advies met een koersdoel van 76,00 euro. UBS verhoogde verder het advies voor DSM van Neutraal naar Kopen en stelde eveneens het koersdoel opwaarts bij van 79,00 naar 88,00 euro.

In de Midkap was Air France-KLM met een plus van 3,1 procent de sterkste stijger. Aperam sloot de rij met een verlies van 0,7 procent.

In de AScX noteerde Brunel 0,6 procent hoger. Oprichter en grootaandeelhouder Jan Brand van het detacheringsbedrijf moet op 7 november als verdachte voorkomen in een strafzaak voor de rechtbank van de Thaise districtshoofdstad Hua Hin, meldde Het Financieele Dagblad maandag. Brand moet zich voor de Thaise rechter verantwoorden tegen de aanklacht dat hij leiding gaf aan een inbraak. Ook zou hij een eerder gerechtelijk vonnis hebben geschonden over het opheffen van een beslag op onroerend goed. Het proces is onderdeel van een uit de hand gelopen conflict tussen Brand en landgenoot Ton Beekman. De affaire sleept al jaren en krijgt steeds grotere proporties, meldde het FD. Het draait om een villa in het Thaise bungalowpark en golfresort Banyan, waarbij beiden betrokken zijn. Brunel wilde desgevraagd aan ABM Financial News geen commentaar geven, omdat het “een privé aangelegenheid” betreft.

Takeaway.com verloor 1,1 procent. RBC startte met het volgen van het fonds met een Underperfom advies. De analisten van RBC zijn benieuwd naar de ontwikkelingen op het gebied van overnames en vragen zich af of de onderneming met succes marktaandeel kan winnen in Duitsland zonder hiervoor meer te hoeven investeren dan geraamd. De analisten merkten op dat zowel Takeaway.com als concurrent Delivery Hero met succes marktaandeel kan winnen en daarbij winstgevend naast elkaar kunnen bestaan. Bovendien is er mogelijk opwaarts potentieel bij succesvolle investeringen in de eigen bezorging, mits dit niet de groei van Takaeway.com in de grootste markten in Nederland en Duitsland drukt.

Onder de lokale fondsen noteerde Kardan 15,6 procent hoger. Dochterbedrijf Tahal heeft een zesde infrastructuuropdracht in India binnengehaald. Met de opdracht is omgerekend circa 25 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag zal gefaseerd worden uitbetaald, als Tahal bepaalde onderdelen heeft afgerond. Tahal zal werken aan een watervoorzieningssyteem waarvan 85.000 huishoudens gebruik zullen maken.

Value8 steeg 0,4 procent. Het lokale fonds is inmiddels meer dan een half jaar te laat met het publiceren van de definitieve jaarrekening 2016 en het moment dat de cijfers niet meer dit jaar kunnen worden goedgekeurd door de aandeelhouders nadert snel, stelde de Vereniging van Effectenbezitters, die dan ook opnieuw vragen stelde aan het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries. “Het geduld van beleggers raakt op”, aldus de VEB. Het grootste pijnpunt is volgens de VEB dat beleggers moeten gissen naar de oorzaken van het uitblijven van een volledige en door de accountant gecontroleerde jaarrekening.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.