OTCBB

OTCBBOTCBB is de afkorting voor Over the Counter Bulletin Board.

De Over the Counter Bulletin Board is een Amerikaanse manier om transacties die tussen marktpartijen onderling worden afgewikkeld succesvol te laten verlopen.

Het grote verschil met deze transacties, is dat ze niet op een centrale, gereguleerde marktplaats (de beurs) worden aangeboden en verhandeld.

Gebruik van OTCBB

Een goed voorbeeld van het type aandelen die Over the Counter verhandeld worden, zijn Amerikaanse centjesaandelen. Deze noteren vaak via de Over the Counter Bulletin Board of via Pink Sheets.

De Over the Counter Bulletin Board en Pink Sheets zijn “listing services”. Hiermee wordt bedoeld dat het constructies zijn waarmee beleggers aandelen aan elkaar kunnen verhandelen, maar dan rechtstreeks aan elkaar, zonder tussenpersoon.

Voor de belegger zal het verschil bijna niet merkbaar zijn, maar vaak is er wel minder volume via OTCBB of Pink Sheets dan op een gewone beurs zoals de New York Stock Exchange.

Hierdoor kunnen spreads (het verschil tussen de bied– en laatkoers) significant groter zijn.

Regulering OTCBB

OTCBB handel is onderworpen aan regulering, Pink Sheets niet. Het wordt daarom sterk afgeraden om aandelen te kopen via Pink Sheets.

De Over the Counter Bulletin Board wordt uitgebaat door het Amerikaanse FINRA (Financial industry Regulatory Authority), een non-profit organisatie die de handel op de OTCBB in goede banen leidt.

Bedrijven die op de Over the Counter Bulletin Board genoteerd staan, moeten volledige rapportage aanbieden aan aandeelhouders volgens de voorschriften van de SEC (Securities and Exchange Commission). Dit wil zeggen dat ze op regelmatige basis hun cijfers moeten bekendmaken en beleggers goed moeten inlichten omtrent veranderingen in hun bedrijfsactiviteit.

Er zijn geen overige criteria om op de OTCBB genoteerd te staan. De marktkapitalisatie, de verhandelbaarheid en een minimumwaarde van het aandeel zijn geen vereiste. Bedrijven die niet meer voldoen aan criteria van andere (grotere) beurzen, komen vaak op de OTCBB te staan.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.