DAC (Decentralized Autonomous Coporation)

Een DAC, of Decentralized Autonomous Corporation, is een subklasse van een DAO (een Decentralized Autonomous Organisation). Net zoals een bedrijf een subklasse is van een organisatie.

Nu is de term DAO stukken populairder dan de term DAC, terwijl er zeker DAO’s zijn die als bedrijf door zouden kunnen. Bijvoorbeeld verschillende DAO’s die dividend betalen aan tokenhouders.

Concreet

Vitalik Buterin (de oprichter van Ethereum) praatte al in 2013 en 2014 over DAC’s. In 2021 is de term weer wat populairder geworden door de opkomst van de layer-2 Metis. Dit netwerk wil huisvesting bieden voor DAC’s. De techneuten achter Metis hebben bijvoorbeeld enkele functies (zie hieronder) geprogrammeerd die handig kunnen zijn voor bedrijven.

Conclusie

Een DAC is dus anders dan een DAO in de zin dat het werkelijk een bedrijf is in plaats van een organisatie (wat ook een stichting of een vereniging zou kunnen zijn).

Een DAC en een DAO hebben wel weer overlap, omdat ze beide via de blockchain zijn opgericht.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.