Blockchain Trilemma

De utopie van een blockchain is dat het veilig is, het tegen lage kosten snel en veel transacties kan verwerken en dat het decentraal is. In de afgelopen 10 jaar dat blockchains zijn ontwikkeld, is alleen gebleken dat je maar twee van deze drie eigenschappen kan implementeren.

De grootste blockchains in de wereld, Bitcoin en Ethereum, kiezen voor veiligheid en decentralisatie. Met andere woorden dat ze altijd blijven werken zoals is afgesproken en bijvoorbeeld niet offline gaan. En dat iedereen in staat is om te controleren of een netwerk wel handelt zoals is afgesproken, oftewel decentraal.

Het nadeel hieraan is dat niet heel veel transacties plaats kunnen vinden op deze netwerken en dat deze vaak ook langer duren en veel geld kosten.

Om dit probleem op te lossen werken Bitcoin en Ethereum beide met layer-2 netwerken. Bij de Bitcoin is dat het Lightning Network en bij Ethereum zijn dat rollups.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.