Nederland - 16 oktober 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Kamp pleit voor ingreep in telecommarkt

(ABM FN-Dow Jones) Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft vorige week in een brief gepleit voor meer invloed van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt op de Nederlandse telecommarkt. Analist Ruben Devos van KBC Securities merkte naar aanleiding daarvan maandag op dat dit zou kunnen resulteren in een meer stringente regulering rond de fusie tussen Vodafone en Ziggo.

De marktvorser wees er op dat het nu voor de ACM moeilijk is om met de effecten van een duopolie in Nederland om te gaan, omdat de wet- en regelgeving traditioneel is gestoeld op een monopolistische markt. Europese regelgeving schrijft echter voor dat dominante netwerkeigenaren derden toegang moeten bieden tot hun netwerk. In Nederland moet KPN dat ook doen sinds de liberalisering van de markt, aldus Devos.

Minister Kamp merkte nu in zijn brief op dat EU-lidstaten hun marktbewakers netwerkregulering mogen toestaan, maar daar niet toe verplicht zijn, aldus de analist.

In het verleden hebben Kamp en de Tweede Kamer in Brussel aangedrongen op de noodzaak van gelijke behandeling van gelijkwaardige netwerken, aldus Devos.

De verantwoordelijke ministers in de Europese Unie zullen op 24 oktober een beslissing over de kwestie nemen, waarna het Europese Parlement een eindoordeel zal vellen.

De analist tekende daarbij aan dat de ACM eind dit jaar zijn nieuwe marktanalyse zal publiceren. Volgens Devos is de onvrede van de ACM met de huidige regels niet nieuw. De toezichthouder heeft in het verleden marktbesluiten voor de kabelmarkt genomen, die later door het Europese Hof nietig zijn verklaard, tekende Devos aan.

Als de ACM meer mogelijkheden zou krijgen om in te grijpen in de Nederlandse telecommarkt, zou dat tot meer concurrentie op de zakelijke en consumentenmarkt kunnen leiden, concludeerde de analist.

KBC Securities heeft op KPN Houden als advies met een koersdoel van 2,75 euro.

Op een groene AEX noteerde het aandeel KPN maandagochtend 0,4 procent hoger op 2,97 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.