België - 6 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

JP Morgan AM: veel opportuniteiten op Europese aandelenmarkt

Drie managers van Europese aandelenfondsen bij JP Morgan Asset Management, Michael Barakos, Jon Ingram en Malcolm Smith zien opportuniteiten in Europese aandelen. De marktverwachtingen liggen te laag terwijl de gemiddelde waardering aantrekkelijk is. Daarnaast zijn ze ook veel minder negatief over de banksector dan de markt.

Het is vandaag niet echt populair om Europese aandelen naar voor te schuiven. Daarvoor is de economische en vooral de politieke onzekerheid te groot en worden er te veel vraagtekens bij de Europese banksector geplaatst. Maar het drietal van JP Morgan Asset Management weerlegt deze vrees.

“Er staan inderdaad verschillende verkiezingen op het programma maar elk jaar zijn er in Europa zo’n vijftal dus we zijn gewoon om met deze onzekerheid te leven. We gaan er ook vanuit dat de meest negatieve scenario’s zoals een verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen in Frankrijk geen bewaarheid wordt. Daarenboven schrikken we niet van de lage economische groei: er is sowieso weinig relatie tussen BBP-groei en de aandelenmarkt.”

De drie beheerders onderstrepen dat er twee krachten de markten aandrijven: verwachtingen en waardering. “Vandaag liggen de marktverwachtingen voor Europa en Europese bedrijven zeer laag en hebben heel wat ondernemingen ruimte om positief te verrassen. Bovendien is de gemiddelde waardering van de Europese aandelenmarkten interessant.”

Onverwachte groei

Het drietal ziet heel wat opportuniteiten voor actieve beheerders. “In de huidige markten betalen beleggers te veel voor verwachte groei: dat zijn bedrijven die verwacht worden een mooie groei te boeken. De kans is groot dat deze groepen zullen ontgoochelen.”

De kunst bestaat er echter in, onderstrepen Barakos, Ingram en Smith, om gerealiseerde groei binnen te halen. “Dat zijn ondernemingen die hun omzet en/of winst de voorbije jaren hebben zien terugvallen en waarvan weinig wordt verwacht. Laten die toch een beetje groei optekenen (gerealiseerde en dus niet verwachte groei) dan is het opwaarts potentieel enorm. In Europa zijn er vandaag heel wat dergelijke verhalen zoals bijvoorbeeld de Finse papiergroep UPM Kymmene en het Britse Logitech.”

Banken

Het drietal heeft ten slotte een opvallende vaststelling gedaan: de banksector is de voorbije twee maanden de sterkst presterende sector in Europa. “We zijn veel minder negatief gestemd over deze sector dan de markt omdat we oordelen dat alle slechte nieuws reeds in de koersen zit. De sector heeft daarenboven de voorbije 10 jaar zo’n 1000 miljard extra kapitaal opgehaald en heeft haar kapitaalbuffers flink heeft opgedreven. Voorts hebben ze operationeel ook niet stilgestaan en veel kostenreducties doorgevoerd. Met deze elementen lijkt de markt geen rekening te houden.

banks-etf

Wat we de voorbije weken hebben vastgesteld is wanneer Deutsche Bank wegzakte en heel wat beleggers de stuipen op het lijf heeft gezorgd, de bankmarkt vrij rustig bleef en er helemaal geen problemen waren om financiering te vinden. Het wantrouwen onderling nam dus niet toe. “We stelden ook vast dat eenmaal de Europese banksector tegen 0,7 keer de boekwaarde noteert, er kopers op de been kopen. En als de zaken ook maar een beetje minder slecht worden, biedt deze sector heel wat opwaarts potentieel,” besluiten de beheerders.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.