Nederland - 3 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Is het aandeel van Nvidia koopwaardig?

Na een daling van zo’n 50% in 2022 is het aandeel van Nvidia dit jaar met bijna 65% gestegen. Hiermee presteert het aanzienlijk beter dan de brede markt. Analisten van Motley Fool onderzochten of het aandeel nog steeds koopwaardig is of niet.

Wat is de huidige situatie bij Nvidia?

Ticker: NVDA
Koerswinstverhouding: 133
Dividend yield: 0,069%
Marktwaarde: $572 miljard

Het aandeel van Nvidia leed in 2022 zoals alle technologieaandelen fors onder de renteverhogingen van de Federal Reserve. Met een daling van meer dan 50% deed Nvidia het nog minder goed dan de Nasdaq die met 33% daalde.

De verkoop van “graphics processing units” (GPUs) is het afgelopen jaar zwak geweest. Dit kwam ook tot uiting in het meest recente winstrapport van Nvidia. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 21% op jaarbasis.

Het is echter wel een goed teken dat de omzet van Nvidia is gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit zou kunnen betekenen dat het bedrijf nu door het dieptepunt in de vraagcyclus beweegt. Er zijn hiernaast enkele positieve drivers die het aandeel mogelijk nog hoger kunnen stuwen.

970x250

Datacenters

De totale omzet van Nvidia steeg in het vorige kwartaal opnieuw tot boven $6 miljard in vergelijking met de $5,9 miljard een kwartaal eerder. Volgens analisten zijn de GPUs voor gaming klaar voor een sterk jaar, nadat de omzet in dit segment reeds met 16% steeg.

Terwijl gaming  het goed kan doen, is de datacenterbusiness diegene die in de gaten gehouden moet worden. De inkomsten van dit segment, de grootste inkomstenbron van het bedrijf, zijn immers aan het dalen. Op jaarbasis steeg de omzet met 11% tot $3,6 miljard. Dit was echter wel een daling ten opzichte van het derde kwartaal, toen de omzet $3,8 miljard bedroeg.

De verzwakking in het datacenter segment heeft beleggers nog niet afgeschrikt, omdat het management tijdens de earnings call aangaf dat de zwakte een tijdelijk probleem is.

Artificiële intelligentie blijft belangrijk

Nvidia zal naar verwachting fors profiteren van de toegenomen populariteit van artificiële intelligentie (AI). Deze ontwikkeling heeft namelijk nood aan enorm veel computerkracht.

Cloudbedrijven zullen hun uitgaven in sommige segmenten waarschijnlijk wat terugschroeven. De investeringen in AI zullen naar verwachting op lange termijn wel blijven groeien. Een recente prognose van de International Data Corp. (IDC) schat dat de uitgaven aan hardware, software en diensten voor AI-toepassingen zullen stijgen van $118 miljard in 2022 tot meer dan $300 miljard in 2026.

IDC zegt dat de pandemie het gebruik van AI heeft versneld omdat bedrijven de waardeverhogende efficiëntie en mogelijkheden die ze met de technologie kunnen bereiken, hebben ontdekt. Dit is een belangrijke groeikatalysator voor Nvidia op de lange termijn.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Na een sterke stijging dit jaar is de waardering van Nvidia niet meer zo goedkoop als eind 2022. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een hoge multiple van 133 keer de verwachte winst op basis van de ramingen van Wall Street voor dit jaar.

Naar historische maatstaven is dit niet goedkoop en leunt dit eerder naar de dure kant. Zelfs als de winst met 20% per jaar groeit, zoals analisten verwachten, blijft het aandeel duur.

Aan de andere kant wijst de groeiende AI-markt erop dat Nvidia nog vele jaren stevig kan groeien, misschien wel langer dan analisten op dit moment verwachten. Een belangrijke factor op korte termijn is dan weer de staat van de groei van de datacenters van Nvidia. Als het langer duurt voordat cloudbedrijven hun uitgaven weer oppakken, kan dat een rem zetten op het aandeel

Het aandeel van Nvidia kan dus zeker een mooie aanvulling zijn voor een beleggingsportefeuille. Nvidia blijft echter een groeiaandeel waardoor het een hogere volatiliteit heeft dan andere, stabielere bedrijven. Ook het onbekende traject dat de Federal Reserve zal volgen met haar renteverhogingen kunnen het aandeel onder druk zetten.

Nu Nvidia aandelen kopen?

Nvidia kan dus voor verschillende redenen een interessant aandeel zijn om op te nemen in je portefeuille. Voordat je dit doet, kan je altijd eerst een kijkje nemen naar het Smallcap Pro Rapport. Hier volgen we geen Nvidia, maar wel kleinere bedrijven op de beurs, die een veel groter stijgingspotentieel hebben.

Bron: Motley Fool
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

sanal sunucu , vds , reseller hosting , wordpress hosting , linux hosting , kurumsal hosting , vds satın al ve benzeri tüm makaleler web sitemizde markahost wordpress

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.