Nederland - 8 september 2020 - Beursbrink
door STIJN

Is 40 tot 46 dollar per vat wel een correcte prijs?

De olieprijzen zitten vast tussen de 40 en 46 dollar per vat. Al maandenlang wordt dit trendkanaal in stand gehouden zonder de boven- of ondergrens te doorbreken. Er zijn enkele factoren die de olieprijs uit dit kanaal kunnen krijgen. Maar om te zeggen dat de huidige 41 dollar per vat een representatieve prijs is, is niet correct volgens marktkenners. Vooral omdat de Chinese vraag naar olie aan het afzwakken is.

Olie noteert ongeveer tussen de 40 en 46 dollar per vat en dit duurt nu al enkele maanden. Er is een zeer lichte stijgende trend merkbaar binnen dit kanaal. Maar marktkenners twijfelen of de huidige prijs per vat wel een correcte prijs is. Ze vermoeden dat dit het werk is van ‘marktoptimisme’.

Hetgeen we nu zien op de oliemarkt, is volgens Oilprice.com een schoolvoorbeeld van wat Andrei Shleifer en Nicola Gennaioli uitleggen in hun boek ‘A Crisis of Beliefs’. Het goede nieuws wordt extra in de verf gezet waardoor risico’s en gevaren uit het oog worden verloren. Als deze risico’s en gevaren opeens aan de oppervlakte komen bovendrijven, dan krijg je te maken met een crisis of crash.

Nieuwe daling?

Marktkenners en analisten vrezen voor dergelijk scenario op de oliemarkt vermits er geen fundamenteel en duurzaam herstel is in de Verenigde Staten, Azië en de eurozone. COVID-19 en de spanningen tussen ’s werelds grootste economieën blijven gevaarlijk voor de oliemarkt en zullen vroeg of laat het sentiment op de oliemarkt doen verslechteren.

Sinds begin deze maand is er een nieuwe daling merkbaar. De Brent ging van 45,58 dollar naar de huidige prijs van 41,34 dollar per vat. Beleggers en investeerders zijn angstig omdat de vraag naar olie maar niet wil toenemen. Marktkenners vermoeden dat de olieprijzen nu stilaan richting een gerechtvaardigde en meer correcte prijs zullen blijven dalen de komende dagen en weken.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Pikrepo

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.