Nederland - 14 april 2021 - crypto

IPO Coinbase is een succes

door SVEN VAN GASSE

De langverwachte IPO van crypto-exchange Coinbase lijkt een groot succes te gaan worden. Het aandeel opende op $381 waardoor het bedrijf een initiële waardering van $100 miljard kreeg.

Het aandeel van Coinbase schoot na de opening snel omhoog tot $429, alvorens terug te vallen onder de debuutprijs en een dieptepunt van zo’n $310 bereikte. De prijs lag nog steeds ver boven de referentieprijs van $250 die dinsdagavond werd vastgesteld.

Coinbase omzeilde het traditionele IPO-proces en bracht zijn aandelen rechtstreeks naar de beurs. Hierdoor konden werknemers en bestaande aandeelhouders onmiddellijk aandelen verkopen tegen een marktconforme prijs.

Enorme groei

Coinbase, dat in 2012 opgericht is als een manier om de aankoop van bitcoin te vereenvoudigen, is uitgegroeid tot de populairste crypto-exchange in de Verenigde Staten. De dienst heeft 56 miljoen gebruikers, een forse stijging ten opzichte van de 43 miljoen eind 2020 en 32 miljoen het jaar daarvoor.

Het bedrijf trekt op het ideale moment naar de beurs, doordat de aandelenmarkt opnieuw enorm populair is. Snowflake, Palantir en DoorDash zijn de afgelopen maanden allemaal naar de beurs getrokken en hebben marktkapitalisaties die variëren van $45 miljard tot $106 miljard.

In vergelijking met de andere bedrijven die onlangs naar de beurs trokken, is de recente groei van Coinbase echter ongeëvenaard. In 2020 verdubbelde de omzet tot $1,28 miljard en boekte het bedrijf een winst van $322 miljoen.

Het jaar 2021 lijkt nog succesvoller te worden. Het bedrijf kondigde aan dat de omzet van het eerste kwartaal maal 9 is gegaan ten opzichte van een jaar geleden, tot $1,8 miljard. Het nettoresultaat zou tussen de $730 miljoen en de $800 miljoen liggen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.