Nederland - 10 september 2020 - Duurzaamheid

“Intensivering in technologie voor groene energie is noodzakelijk”

door SVEN VAN GASSE

In een rapport van The International Energy Agency (IEA) staat te lezen dat de oproep om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen steeds luider wordt, maar dat de uitstoot nog steeds op een onhoudbaar hoog niveau staat. Volgens de instelling is er een dramatische intensivering in technologie voor schone energie nodig als de wereld de klimaat- en energiedoelstellingen wil bereiken.

Het Energy Technology Perspectives 2020 report stelde dat allen het verplaatsten van de aandacht van de mondiale energiesector naar schone energiebronnen niet zal volstaan om de netto-uitstoot tot nul te reduceren.

International Energy Agency stelt:

De wereldwijde CO₂-uitstoot zal in 2020 dalen als gevolg van de Covid-19 crisis. Zonder structurele veranderingen van het energiesysteem zal deze daling slechts tijdelijk zijn.

Belang van waterstof

Sectoren die zich uitstrekken van transport tot industrie zouden ook moeten overschakelen op deze soort technologieën. Een nadruk op elektrificatie, bio-energie en waterstof is noodzakelijk.

De organisatie zei dat het verwacht dat waterstof een grote rol zal spelen in het bereiken van een netto-nul emissie.

Waterstof zal een brug moeten vormen tussen de energiesector en de industrieën waar het directe gebruik van elektriciteit een uitdaging zal zijn zoals de staalsector en de scheepvaart.

Negatieve impact Covid-19

Ook de Covid-19 pandemie had een negatieve invloed op de sector van groene energie. Dit wordt aangetoond door gegevens over het aantal zonne-energie-installaties dat in het derde kwartaal werd geplaatst.

Installaties in de residentiële sector van de industrie zagen een daling van 23% in vergelijking met het vorige kwartaal. De niet-residentiële sector merkte dan weer een daling van 12% op.

Austin Perea, senior analist bij Wood Mackenzie, verklaarde dat de impact van de pandemie sterk varieerde naar gelang de geografie en het soort van lockdown dat er werd opgelegd.
Zij stelt:

Staten met striktere lockdowns zagen over het algemeen een grote daling. De andere staten merkten een kleine of zelfs geen daling op.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.