Europa - 15 februari 2021 - Aandelen

ING en Shell trekken AEX hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag de wind in de rug, ondanks dat de Chinese beurzen gesloten zijn en Wall Street vanmiddag ook de deuren dicht houdt.

De AEX won richting het einde van de ochtendhandel 0,7 procent op 681,49 punten en komt daarmee steeds dichter bij zijn all time high uit 2000 van ruim 701 punten.

Strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management wees erop dat het cijferseizoen zich goed ontwikkelt. Zowel in de VS als in Europa doen bedrijven het beter dan verwacht.

Uit de Amerikaanse S&P500 index heeft 70 procent van de bedrijven inmiddels cijfers gepresenteerd. Daarvan wist 79 procent de verwachtingen te kloppen, aldus Juvyns. De cijfers lieten een groei van 7 procent op jaarbasis zien, wat 19 procent beter dan verwacht was. Van de elf sectoren blijven slechts energie en luchtvaart achter.

In Europa heeft voorlopig 44 procent van de bedrijven in de Stock 600 index cijfers gepresenteerd, en daarvan wist ook een meerderheid beter te presteren dan de verwachtingen. Er was sprake van krimp, maar minder dan gevreesd, aldus Juvyns.

De beursagenda is vandaag relatief mager gevuld, en dat geldt ook voor morgen. Vanaf woensdag wordt het een stuk drukker, vooral met bedrijfscijfers.

De euro/dollar handelde op 1,2139 en olie werd bijna 2 procent duurder en noteerde ruim boven de 60 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de banken en Royal Dutch Shell aan de leiding. ING, dat vrijdag na jaarcijfers al stevig won, wint vandaag nog eens 6 procent na een serie positieve analistenrapporten. ABN AMRO stijgt 4 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell gaat 3 procent hoger.

De grootste dalers waren KPN en Galapagos met verliezen van 2 tot 3 procent. Het aandeel Galapagos staat al dagenlang onder druk na het stopzetten van een studie naar een behandeling van longfibrose. KPN wist de afgelopen dagen juist hard op te lopen, zonder directe aanleiding.

In de AMX won Fugro bijna 3 procent en Air France-KLM ruim 2 procent. Corbion en Fagron leverden juist meer dan een procent in.

Bij de smallcaps gingen de bouwers BAM en Heijmans aan kop met winsten van ruim 7 tot circa 10 procent. Heijmans kwam vrijdag met jaarcijfers en die werden vandaag door ING beloond met een stevige koersdoelverhoging. BAM komt later deze week met cijfers.

ICT verloor iets meer dan een procent. Verder bleven de verliezen in de AScX zeer bescheiden.

Bij de lokaal genoteerde fondsen viel Brill op met een winst van dik 6 procent. Fastned steeg meer dan 7 procent en Lavide werd zelfs 29 procent duurder.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.