Nederland - 23 september 2022 - Europa

Inflatiecijfer Duitse industrie was nog nooit zo hoog

door SVEN VAN GASSE

De hoge inflatie is een wereldwijd probleem. De meeste mensen kijken naar de inflatie van de consumentenprijzen, die aangeeft hoe duur een mandje van basisgoederen is geworden. Er is echter nog een ander soort inflatie, namelijk de inflatie van de industrie. Deze geeft een nog verontrustender beeld.

In Europa is vooral het plaatje in Duitsland zeer somber. De inflatie voor de Duitse industrie bereikte in augustus met 45,85% op jaarbasis een nieuw record. In juli bedroeg deze reeds 37%, wat ook al een historisch hoog cijfer was.

Euro daalt verder

Een belangrijke factor van de hoge inflatie zijn de, hoe kan u het raden, hoge energieprijzen. Duitsland is hier in het bijzonder kwetsbaar voor, omdat het land een grote afhankelijkheid heeft van Russisch gas.

Door de hoge energieprijzen staat de concurrentiepositie van Duitse fabrieken fors onder druk. De energieprijzen in Duitsland liggen immers 9 keer hoger dan in de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven kunnen dus veel goedkoper produceren.

Als deze situatie nog lang aanhoudt, zullen fabrieken vertrekken uit Duitsland naar goedkopere oorden. De concurrentiepositie van de grootste exporteur van Europese wordt er dus niet beter op, wat niet goed is voor de euro.

De euro daalde verder en noteert nu aan $0,99. Dit is het laagste niveau in zo’n 20 jaar zoals je op de onderstaande grafiek kan zien.

Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.