Nederland - 2 februari 2022 - Beursbrink

Inflatie verhoogt druk op Europese Centrale Bank

door STIJN

De inflatie in Europa is nogmaals gestegen, zo blijkt uit gegevens die woensdag werden gepubliceerd. De markten waren lichtjes geschrokken en hadden een nieuwe stijging niet zien aankomen. Het leven voor Europeanen is 5,1 procent duurder geworden in januari, een lichte stijging ten opzichte van december. Dit zorgt voor extra druk op de Europese Centrale Bank.

Het blijft een doorn in het oog in verschillende geavanceerde economieën, als ook in Europa. De inflatie blijft maar stijgen en dat zorgt voor veel druk op de centrale banken. In Europa is de inflatie gestegen van 5 procent in december naar 5,1 procent in januari. Marktkenners en economen dachten dat de inflatie zou afkoelen naar 4,4 procent, dat is helaas niet het geval.

De Europese Centrale Bank komt deze week samen en zal de pers toespreken donderdagnamiddag. De aandachtspunten van de centrale bank zijn inflatie, geopolitiek en hun monetair beleid. Er zal ook veel aandacht gaan naar wat de centrale bank van plan is te doen met de rentes gezien hun Amerikaanse tegenhanger vanaf maar zal starten met het verhogen van de rentes.

Druk

Holger Schmieding, econoom bij Berenberg Bank, benadrukt dat de acties van de Fed evenzeer druk leggen op de ECB. Moeten ze het voorbeeld van hun Amerikaanse collega’s volgen of hun eigen pad bewandelen? Schmieding zegt dat de inflatie in ieder geval blijft verrassen in de negatieve zin.

Inflation continues to surprise to the upside, the U.S. Fed looks set to raise rates up to six times this year, starting on 16 March. Against this backdrop the debate at the European Central Bank will likely become even more controversial than before.

Een bijkomend groot probleem is de situatie omtrent Rusland en Oekraïne. Als de spanningen groter worden en de situatie escaleert richting een effectieve oorlog, dan zal dit grote gevolgen hebben voor de energiemarkt in Europa. Men verwacht dat de ECB in dit geval eerder ‘dovish’ zal reageren in een poging om de economie in Europa te ondersteunen en stabiliteit te geven.

Bronnen: Annette Weisbach – CNBC

Foto: ECB – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.