Voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde heeft werk voor de boeg. De inflatie in de eurozone is namelijk gestegen naar 7,5 procent in de maand maart, een nieuw record. De vraag is hoe de ECB de stijgende consumentenprijzen kan afkoelen zonder een schokgolf op de markten te veroorzaken en een recessie in de hand te werken.
Het zijn geen gemakkelijke tijden voor beleidsmakers van centrale banken wereldwijd. ECB-voorzitter Christine Lagarde haar taak is er in maart niet eenvoudiger op geworden, de inflatie in de eurzone is namelijk gestegen naar 7,5 procent. Dit nieuwe recordniveau maakt het voor consumenten moeilijker om rond te komen gezien hun koopkracht sterk daalt.
De Russische inval in Oekraïne heeft de inflatie wereldwijd nog harder doen stijgen. De stijgende energieprijzen hebben een grote impact en gooien roet in het eten van tal van monetaire beleidsvormen. De oorlog dwingt centrale banken om iets meer ‘hawkish’ te zijn.
In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk worden de rentes al verhoogd als middel om de inflatie af te koelen. In Europa is er nog geen sprake van renteverhogingen. Men vreest voor een wereldwijde recessie, hoewel Europese officials deze term nog niet in de mond hebben genomen.
De Italiaanse premier en voormalig voorzitter van de ECB Mario Draghi zei dat de oorlog in Oekraïne een negatieve impact heeft op de economie in Europa, maar een recessie is volgens hem niet aan de orde. Daarvoor zijn er nog voldoende financiële middelen om te ondersteunen.
Bronnen: Silvia Amaro – CNBC
Foto: ECB – Flickr – CC BY-NC-ND 2.0
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.