VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 30 oktober 2020 - Goud

Indiase goudvraag daalde met 30% in Q3

door SVEN VAN GASSE

India is één van de grootste markten voor goud, dus is het vanzelfsprekend dat deze een belangrijke factor is voor de globale goudmarkt. Vorig kwartaal daalde de vraag van het land echter met 30%. Volgens de World Gold Council lijkt er wel voorzichtig optimisme terug te keren op de markt.

De vraag naar juwelen in India is in het derde kwartaal gedaald met 48% jaar-op-jaar. De vraag naar goud als investering steeg dan weer met 52%. De totale goudvraag – die juwelen en investeringen omvat – daalde met 30% maar deze daling was wel minder sterk dan de 70% die de World Gold Council verwachtte.

Somasundaram PR, directeur bij de World Gold Council voor India, verklaarde dat de vraag naar goud tussen juli en september relatief laag was. Dit werd gedreven door seizoensgebonden factoren als moessons en onrustige periodes. De daling in de vraag naar gouden juwelen was te wijten aan de vele festivals en bruiloften die werden geannuleerd of uitgesteld vanwege Covid-19.

Hoewel er wordt verwacht dat de vraag naar goud een inhaalbeweging zal maken in het vierde kwartaal, is het onwaarschijnlijk dat deze het vraagverlies over het hele jaar in India zal compenseren.

Somasundaram stelt:

Het Covid-19 virus is nog steeds erg aanwezig. Hierdoor is het zeer moeilijk om de volledige impact op de vraag naar goud voor het hele jaar te bepalen.

Globale trends

De World Gold Council verklaarde in een rapport dat de wereldwijde vraag naar goud, jaar-op-jaar, met 19% daalde tot 892 ton in het derde kwartaal van 2020. Dit was het laagste driemaandelijkse totaal sinds het derde kwartaal van 2009.

Hoewel de totale vraag naar goud daalde, was er in dit kwartaal wel sprake van een aanzienlijke stijging van de investeringsvraag. Deze steeg met 21% op jaarbasis omdat beleggers hun kapitaal investeerden in goudstaven, -munten en goud ETF’s.

Goud wordt gezien als een veilige haven. Beleggers kopen deze in tijden van onzekerheid, wat het geval geweest is tijdens de pandemie en in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.