Nederland - 24 november 2021 - crypto

India zaait verwarring met plan om private crypto’s te verbieden

door SVEN VAN GASSE

India flirt met een verbod op cryptocurrencies. De regering van premier Narendra Modi verklaarde dinsdag dat ze voorbereidingen treft om een wetsvoorstel in te dienen dat digitale valuta zou reguleren.

Er is nog wel veel onduidelijkheid over het voorstel. Een cryptisch geformuleerde beschrijving van het wetsvoorstel schetst een plan om alle cryptocurrencies in India te verbieden. Het voorstel zegt echter ook dat het bepaalde uitzonderingen zou toestaan om de onderliggende technologie van cryptocurrency en de toepassingen ervan te bevorderen.

Deze omschrijving laat veel ruimte voor interpretatie. Het wetsvoorstel specifieert niet wat wordt bedoeld met particuliere cryptocurrencies. Het is dus onduidelijk of dit van toepassing is op ’s werelds meest verhandelde munten, waaronder bitcoin en ether.

Het is niet de eerste keer dat India dreigt om de cryptomarkt aan banden te leggen. In 2018 verbood de centrale bank Indiase banken om te handelen met crypto-exchanges. De centrale bank maakte zich zorgen over de consumentenbescherming, marktintegriteit en het witwassen van geld.

Populariteit

Digitale valuta zijn enorm populair bij Indiërs. Hoewel de regering geen cijfers bijhoudt van het aantal personen dat in crypto’s handelt, hebben mediaberichten gesuggereerd dat het land mogelijk 20 miljoen cryptobeleggers telt.

Hiernaast hebben dit jaar minstens twee crypto-exchanges de unicornstatus bereikt. Een unicorn is een startup met een waarde van meer dan $1 miljard. Deze platformen hebben ook enkele van de grootste acteurs van Bollywood aangetrokken om bitcoin te promoten in tv- en krantenadvertenties.

De meeste crypto-experts maken zich geen zorgen over regulering. Ze moedigen dit zelfs aan omdat dit de adoptie onder de grote massa zal vergemakkelijken.

Nischal Shetty, oprichter van cryptoplatform WazirX, stelt:

Uiteindelijk zal innovatie zegevieren.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.