Nederland - 27 september 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

India groeit 13,5%: hoe investeer je in de groeimachine?

India rapporteerde in het kwartaal april-juni een groeipercentage van 13,5%. Het land is een stevige groeimachine en biedt grote kansen voor de toekomst. Het loont daarom de moeite voor beleggers om dit land eens van dichterbij te bekijken.

Economische groei en inflatie

De groei werd vooral aangewakkerd door de betere prestaties in de verwerkende industrie, de mijnbouw en de bouwsector. Hoewel het groeipercentage zeker mooi is, ligt dit toch iets onder de prognose van de Reserve Bank of India (RBI). De centrale bank had eerder een prognose van 16,2% bekendgemaakt.

De inflatie in India is ook iets om rekening mee te houden. De inflatie in de detailhandel zal naar verwachting het doel van 2% tot 6% op middellange termijn van de RBI  overschrijden. Ook voor de rest van 2022 wordt aangenomen dat de inflatie hoog zal blijven, waardoor de RBI zal genoodzaakt zijn om de rente te verhogen.

Hoewel de inflatie inderdaad hoger is dan het ideale scenario, valt deze in het niets met de inflatie in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone. Dit komt vooral door het feit dat India geen dure energie moet importeren, wat een positief effect heeft op de economie.

Hoe doet de Indiase aandelenmarkt het?

De belangrijkste beursindex in India is de NIFTY 50. Deze vertegenwoordigt 50 van de grootste Indiase bedrijven die aan de National Stock Exchange zijn genoteerd.

Als we de koersgrafiek van de index erbij nemen, zien we dat deze een sterk groei patroon vertoont. Vanaf 2004 is deze fors beginnen stijgen en is hier eigenlijk niet meer mee gestopt.

Uiteraard kende de index ook enkele crises en crashes, maar ze is deze steeds relatief snel te boven gekomen. Voor 2022 noteert de NIFTY 50 zelfs op een winst van meer dan 1%. Dit staat in schril contrast met de S&P 500 en de Nasdaq die op een verlies van respectievelijk 16% en 25% noteren.

Geen goedkope markt

De Indiase aandelenmarkt is echter niet goedkoop als je deze vergelijkt met de Verenigde Staten. De relatieve prijs van de aandelenmarkt kan je aantonen met de price/earnings of koers/winstverhouding in het Nederlands. De koers-winstverhouding wordt berekend door de koers van een bedrijf te delen door de winst per aandeel. Met andere woorden, de koers-winstverhouding laat zien wat de markt bereid is te betalen voor een aandeel op basis van de huidige winst.

De gemiddelde koerswinstverhouding van de NIFTY 50 bedraagt ongeveer 20. In vergelijking met deze van de S&P 500 die 15 bedraagt, is de Indiase markt dus zeker niet goedkoop.

Door de hoge groei in het land en de gunstige demografie zien de toekomstvooruitzichten er dan ook beter uit. Voor deze positieve verwachtingen betaal je dan ook wel een hogere prijs.

Hoe beleg je in Indiase aandelen?

Beleggers die nu volop in India willen beleggen, moeten we teleurstellen. De Indiase aandelenmarkt is niet toegankelijk voor buitenlanders. Om hier toch in te beleggen met je aandelen met een ADR listing hebben.

De term American Depositary Receipt (ADR) verwijst naar een verhandelbaar certificaat dat is uitgegeven door een bank in de Verenigde Staten en dat een bepaald aantal aandelen van een buitenlandse onderneming vertegenwoordigt. ADR’s bieden buitenlandse investeerders een manier om aandelen van overzeese bedrijven te kopen die anders niet beschikbaar zouden zijn.

De onderstaande afbeelding geeft een overzicht van Indiase aandelen die een ADR listing hebben.

Bron: Watcher.Guru, Investing.com
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.