Nederland - 19 januari 2021 - Beursbrink

IEA verwacht minder vraag naar olie door nieuwe lockdowns

door STIJN

Het Internationale Energieagentschap heeft hun voorspelling inzake de vraag naar olie verlaagd voor dit jaar. Enkele maanden geleden waren ze positiever maar door de nieuwe lockdowns, die veroorzaakt worden door verschillende COVID-varianten, voelen ze zich genoodzaakt hun prognose bij te stellen. Ze verwachten dus dat de vraag naar olie meer tijd nodig zal hebben om te herstellen en dat ze de komende maanden aan de lage kant blijft.

Minder goed nieuws voor de oliemarkt, het Internationale Energieagentschap verwacht dat de vraag naar olie laag gaat blijven de komende maanden ondanks de uitrol van de vaccins. Dat komt omdat er verschillende nieuwe besmettelijkere COVID-varianten zijn die landen dwingen nog maar eens in lockdown te gaan. Het IEA is dus wat minder positief dan enkele maanden geleden.

Het Energieagentschap zei dat ze verwachten dat de vraag naar olie gaat herstellen met 5,5 miljoen vaten per dag extra in plaats van hun eerdere voorspelling van 5,8 miljoen vaten per dag. Dat zou dus maken dat er dagelijks 96,6 miljoen vaten per dag zullen worden opgenomen.

Hoop op H2 2021

Vooral de nieuwe lockdowns in Europa en China zijn volgens het IEA nefast voor de vraag naar olie. Duitsland heeft bijvoorbeeld aangegeven hun maatregelen te verlengen tot midden februari. Het eerste kwartaal van dit jaar zal dus bijzonder moeilijk worden maar voor de rest van het jaar zijn ze toch positief gestemd gezien de uitrol van de vaccins.

The global vaccine roll-out is putting fundamentals on a stronger trajectory for the year, with both supply and demand shifting back into growth mode following 2020′s unprecedented collapse. But it will take more time for oil demand to recover fully as renewed lockdowns in a number of countries weigh on fuel sales.

Vrijwel iedere marktkenner en analist is het erover eens dat de tweede jaarhelft positief zal worden voor zo goed als alle markten. Als de lockdown-maatregelen worden versoepeld, en het normale leven stilaan terugkeert, zullen de economische activiteiten ook beginnen te herstellen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.