Nederland - 13 augustus 2020 - Beursbrink

IEA verwacht geen beterschap op oliemarkt in 2021

door STIJN

Het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft zijn verwachtingen inzake de vraag naar olie voor 2020 en 2021 opnieuw verlaagd. De reden hiervoor heeft te maken met de stijging van het aantal COVID-besmettingen overal ter wereld en de verlaagde mobiliteit, vooral in de luchtvaart. Zolang COVID-19 protagonist blijft, zal olie moeilijkheden blijven hebben.

Minder positief nieuws over de oliemarkt. Het Internationale Energieagentschap is niet zo optimistisch over de vraag naar olie. De instelling heeft zijn verwachtingen voor dit jaar en volgend jaar nogmaals gewijzigd nu blijkt dat het aantal besmettingen met COVID-19 blijft toenemen en er niet dadelijk een oplossing voor handen is. Ze verwachten dat de vraag gaat blijven dalen.

In het rapport lezen we dat hun verwachting wordt bijgesteld naar 91,1 miljoen vaten per dag. Dat zijn er 8,1 miljoen minder dan dezelfde periode van vorig jaar en 140.000 vaten per dag minder dan hun vorige voorspelling van enkele maanden geleden. Ook hun verwachting voor het jaar 2021 werd bijgesteld met een verlaging van 240.000 vaten per dag minder naar 97,1 miljoen.

Transport

Eerder dit jaar waarschuwde IEA-directeur Fatih Birol dat 2020 vermoedelijk het slechtste jaar ooit zal zijn voor de oliemarkt. Vooral de lage vraag naar vliegtuigbrandstof is de grote boosdoener.

Recent mobility data suggest the recovery has plateaued in many regions, although Europe, for now, remains on an upward trend. For road transport fuels, demand in the first half of 2020 was slightly stronger than anticipated, but for the second half we remain cautious and the upsurge in Covid-19 cases has seen us downgrade our estimates, mainly for gasolin.

Het energieagentschap zei dat luchtvaart en transport, beide essentiële componenten van het olieverbruik, het na de pandemie nog steeds moeilijk zullen hebben. De schatting van de luchtvaartactiviteit, op basis van het aantal passagierskilometers, was ongeveer twee derde lager dan het normale niveau in juli, typisch een van de piekmaanden voor het luchtverkeer.

Bronnen: CNBC

Foto: Max Pixel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.