Nederland - 8 juli 2021 - China

HSBC: “Kijk verder dan Chinese tech-crackdown en focus op fundamentals”

door SVEN VAN GASSE

China draait de duimschroeven van grote technologiebedrijven steeds harder aan, wat zorgt voor onrust bij beleggers. Volgens Alexander Davey van HSBC Global Management is het hierbij belangrijk dat beleggers zich niet blindstaren op dit risico.

Beleggers moeten volgens Davey verder kijken dan de tech-crackdown en zich opnieuw focussen op de fundamentals. Als Peking hard blijft optreden tegen internetbedrijven kunnen er koopkansen ontstaan, waar beleggers van kunnen profiteren.

De vrees voor regelgeving met betrekking tot Chinese technologiebedrijven is de afgelopen dagen weer opgedoken nadat lokale autoriteiten bekendmaakten dat Didi Chuxing, ook wel de Chinese Uber genoemd, werd onderzocht. Het bedrijf zou illegaal persoonlijke informatie van gebruikers hebben verzameld.

Hoewel er op korte termijn duidelijke bezorgdheid heerst als gevolg van het toegenomen toezicht door de regelgevers, kunnen er volgens Davey koopkansen ontstaan voor bedrijven met sterke fundamentals.

Tech-crackdown

Chinese technologieaandelen zijn dit jaar enorm volatiel geweest door de angst voor een verhoogde regelgeving. De Hang Seng Tech Index, die de grootste in Hong Kong genoteerde technologieaandelen volgt, is dit jaar met meer dan 9% gedaald. Ter vergelijking: de Nasdaq noteert op een recordhoogte en is dit jaar reeds met bijna 14% gestegen.

Daags na het optreden tegen Didi hebben de Chinese autoriteiten nog drie andere techbedrijven aan een cyberbeveiligingsonderzoek onderworpen.

Deze ontwikkelingen waren slechts de laatste in Pekings voortdurende repressie tegen binnenlandse internetgiganten. Het land richt zijn aandacht nu op gegevensbescherming, dat belangrijk is in zijn groeiende digitale economie.

Eerder maatregelen waren vooral gericht op antimonopoliewetgeving en financiële- en technologieregelgeving. Dit leidde onder andere tot de opschorting van de IPO van Ant Group van bijna $35 miljard en een antitrustboete voor Alibaba van $2,8 miljard.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.