Nederland - 22 augustus 2021 - Aandelen

Het plaatje voor Chinese tech-aandelen wordt steeds slechter

door SVEN VAN GASSE

Het hardhandige optreden van China tegen de eens zo machtige technologiesector van het land vertoont geen tekenen van mindering. Beleggers vragen zich af wanneer Peking uiteindelijk tevreden is en de rust op de markten kan terugkeren.

China heeft vrijdag ingrijpende nieuwe regels goedgekeurd over het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens. Enkele dagen eerder had het al belangrijke wijzigingen voorgesteld om het concurrentiebeperkend gedrag van grote internetbedrijven aan banden te leggen.

Het nieuws deed de Hang Seng van Hongkong met bijna 2% dalen. Hierdoor is de index officieel in een bearmarkt beland, na een daling van 20% ten opzichte van de recente piek. Het effect van het optreden van China wordt nog duidelijker wanneer er naar individuele bedrijven wordt gekeken.

Het is meer dan negen maanden geleden dat de beursgang van Ant Group, een dochteronderneming van Alibaba, werd opgeschort. Het aandeel van Alibaba is dit jaar reeds met 31% gedaald en heeft hierdoor $180 miljard aan beurswaarde verloren.

More to come

De consensus groeit dat Peking nog niet van plan is om haar acties te staken. Volgens Julian Evans-Pritchard, econoom bij Capital Economics, is er een terechte bezorgdheid over de onderliggende motieven achter het abrupte optreden. Beleggers vragen zich af of dit een voorbode is van bredere pogingen om de particuliere sector te beteugelen en de positie van de staat te versterken.

Ondertussen hebben de geviseerde bedrijven reeds duidelijk gemaakt dat ze denken dat de regelgeving enkel nog strenger zal worden. Tencent verklaarde woensdag dat het verwacht dat er in de nabije toekomst een nieuwe regelgeving zal komen. In 2021 noteert Tencent aan een verlies van 25%.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.