Nederland - 23 juni 2017 - Aandelen

Herstel staalmarkten blijft nog uit

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Vanwege een overvloed aan aanbod laat een herstel in de staalsector op zich wachten. Dit bleek vrijdag uit een rapport van senior sector econoom Casper Burgering van ABN AMRO.

De druk op de prijzen die nodig zijn om staal te maken, vooral ijzererts en cokeskolen, is volgens Burgering momenteel de grootste sinds de start van het jaar. In beide markten overtreft het aanbod ruimschoots de vraag, waardoor de prijzen onder druk staan. Dit is slecht nieuws voor staalbedrijf ArcelorMittal, dat tevens één van de grootste producenten van ijzererts is ter wereld.

In China is er voldoende ijzererts om aan de binnenlandse vraag te voldoen. “En met het rustige zomerseizoen in aantocht, is het meest waarschijnlijke scenario dat de vraag naar ijzererts zwak zal blijven”, zei Burgering.

Ondanks de dalende prijzen voor de grondstoffen is de druk op de staalprijzen “aanzienlijk minder” volgens de bank, waardoor de marges voor staalfabrikanten zijn verbeterd.

Nikkel 

De druk op de nikkelprijs is momenteel ook groot, volgens ABN AMRO met name vanwege het politieke klimaat in Indonesië en de Filipijnen. Beide landen hebben grote nikkelertsvoorraden. Nikkel is een essentiële grondstof voor de productie van roestvast staal en nikkelprijzen worden doorberekend in verkoopprijzen door fabrikanten zoals Aperam. Wanneer de nikkelprijs daalt, wachten klanten met het plaatsen van orders in de hoop op verdere dalingen.

Langere termijn staalprijzen

Voor de langere termijn voorziet Burgering een opwaartse prijstrend. Hierbij baseert de econoom zich op de balans tussen vraag en aanbod, al merkt hij op dat meerdere factoren een rol spelen zoals conjuncturele trends in de markten van China, Europa en Amerika en voorradenniveaus. Wat betreft de voorraden verwacht Burgering dat deze zullen afnemen en daarmee steun zullen bieden aan de prijsontwikkeling.

Bekijk ook Uranium aandelen

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Download vandaag nog het Biotech Rapport van BeursBrink

De heren bij BeursBrink hebben wekenlang de biotechsector geanalyseerd. En de meest kansrijke aandelen, ETFs én beleggingsfondsen, zijn in dit rapport opgelijst. Bekijk het Biotech Rapport vandaag nog.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.