Nederland - 8 maart 2018 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Heineken krijgt exit-kans China

(ABM FN-Dow Jones) Een mogelijk overnamebod van marktleider China Resources Beer, waarover media berichten, biedt Heineken volgens analisten van Morgan Stanley een uitstapmogelijkheid uit China, waar de bierbrouwer moeite heeft om zijn rivalen bij te benen.

Gezien de beperkte omvang van de activiteiten zou een verkoop de winst van Heineken nauwelijks raken. De vraag is wel of het Nederlandse concern de deur wil sluiten naar de grootste biermarkt ter wereld voor een verkoopprijs van ruim 1 miljard dollar waar persbureau Reuters van spreekt.

Het premium-segment in China kan volgens Morgan Stanley namelijk nog verdubbelen in omvang en dat is juist het segment waarin Heineken zich primair begeeft.

China is goed voor zo’n 3 procent van het volume en 2 procent van het bedrijfsresultaat van Heineken, terwijl het marktaandeel van Heineken in China minder dan 1 procent is, schatten de analisten. Door zijn beperkte schaal en distributieproblemen is Heineken minder succesvol in China dan rivalen AB InBev en Carlsberg.

In het premium-segment, dat goed is voor 9 procent van de Chinese biermarkt, heeft AB InBev een marktaandeel van 60 procent, met onder andere zijn Budweiser-merk.

Weliswaar scoort Heineken in China naast het eigen Heineken-merk ook met Tiger, maar Heineken-bier blijft minder goed verkopen dan andere premium-merken zoals Budweiser, Carlsberg en Tuborg.

Marktleider China Resources Beer heeft succes in het middensegment met zijn merk Snow, maar blijft achter in het premium-segment, dat het aantrekkelijkste is, nu de volumegroei in China afzwakt. Zo maakt AB InBev meer winst dan China Resources dat de grootste bierverkoper is in het land, terwijl AB InBev op een derde plek staat naar volume gerekend.

Morgan Stanley heeft een Gelijkgewogen advies op Heineken met een koersdoel van 82,00 euro. AB InBev staat op Overwogen met een koersdoel van 110,00 euro.

Het aandeel Heineken noteerde donderdag 1,9 procent hoger op 86,88 euro en AB InBev won 2,0 procent op 92,35 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.