Europa - 22 maart 2021 - Aandelen

Halfgeleiders zetten AEX nipt in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het maandag rustig aan. Richting het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX index 0,1 procent in het groen op 682,01 punten.

Het draait nog altijd om de rente, zei macrostrateeg Jim Reid van Deutsche Bank. De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt nu al zeven weken op rij, en dat is sinds begin 2018 niet meer voorgekomen.

De markt heeft volgens Reid moeite om te bepalen hoe zorgelijk die rentestijging nu is.

Veel aandacht was er vandaag voor de Turkse lira en de Turkse beurs, na het ontslag van de voorzitter van de Turkse centrale bank. Dit gebeurde nadat de centrale bank, tegen de zin van president Erdogan, verhoogde van 17 naar 19 procent. Het optreden van Erdogan wordt door beleggers “niet gewaardeerd”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

De beursagenda is vandaag aan de magere kant. De markt wacht vanmiddag op een Chicago Fed index en de verkoop van bestaande woningen in de VS.

De euro/dollar handelde op 1,1904 en olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de halfgeleiders aan kop. ASML won 2,4 procent en ASMI 1,9 procent. Besi, sinds vandaag onderdeel van de AEX, won 2,0 procent.

Signify, dat net als Besi promoveerde, won 0,4 procent.

De grootste dalers waren ING en Ahold Delhaize met verliezen van 1,6 en 2,1 procent. ING heeft een flinke blootstelling aan Turkije.

In de AMX won Arcadis 3,1 procent, na een stevige koersdoelverhoging door ING. Het koersdoel ging van 27,50 naar 40,00 euro met een herhaling van het koopadvies. “Hoewel de aandelenkoers al met 72 procent is gestegen sinds we het aandeel op onze favorietenlijst plaatsten in december 2019, zijn we overtuigd dat het bullish verhaal verre van voorbij is”, aldus analist Quirijn Mulder. ING wees erop dat Arcadis nog altijd 29 procent goedkoper is dan sectorgenoten.

PostNL en Intertrust werden 1,3 en 1,4 procent duurder. Fugro en Basic-Fit daalden juist 1,1 en 3,4 procent. Fugro zal Barbara Geelen voordragen als financieel directeur tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders, die staat geagendeerd op 12 mei.

Bij de smallcaps viel Brunel op met een koersstijging van 1,9 procent. Donderdag won het aandeel al 16 procent na een koopaanbeveling van ABN AMRO Oddo. NSI steeg 2,2 procent.

Van Lanschot Kempen won zelfs 2,4 procent, maar Alfen leverde 2,6 procent in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.