Nederland - 6 september 2020 - Beursbrink

Grootste Chinese chipmaker weldra op de zwarte lijst in USA?

door STIJN

We hebben al een tijdje niets meer gehoord over de spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Wie dacht dat de gemoederen bedaard waren, zit goed mis. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gemeld dat ze de grootste Chinese chipmaker op de zwarte lijst willen zetten wegens een ‘gevaar voor de Amerikaanse samenleving’. 

Er is weer een nieuw hoofdstuk in het USA-China verhaal, deze keer is de Chinese chipmaker Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) mogelijks de dupe. De Amerikaanse regering overweegt om een beperking op te leggen voor de grootste chipmaker van China.

Het ministerie van Defensie buigt het hoofd over de vraag of SMIC moet worden toegevoegd aan de zwarte lijst van het ministerie van Handel. Amerikaanse bedrijven mogen niet samenwerken met buitenlandse bedrijven die op deze lijst staan, of alleszins goederen exporteren naar deze bedrijven.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie (DoD) zei hier het volgende over:

DoD is currently working with the interagency in assessing available information to determine if SMIC’s actions warrant adding them to the Department of Commerce’s Entity List. Such an action would ensure that all exports to SMIC would undergo a more comprehensive review.

Op deze manier wordt de Amerikaanse druk op Chinese technologiebedrijven alweer opgevoerd. SMIC wordt aanschouwd als een belangrijke speler om de Chinese technologiesector een ‘boost’ te geven. Het opleggen van exportcontroles aan SMIC zou gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven die chipsets maken en verkopen aan Chinese fabrikanten.

Huawei

Onlangs kondigde U.S. Officials ook aan dat ze de restricties voor de multinational Huawei nog verder zullen opschroeven de komende periode. Door deze beperkingen kunnen ze geen halfgeleiders aanschaffen zonder een speciale licentie. SMIC is één van de fabrikanten van Huawei.

Naarmate de spanningen tussen de Verenigde Staten en China toenemen, dwingen Amerikaanse functionarissen andere regeringen over de hele wereld ertoe aan om Huawei beperkingen op te leggen. Het argument is dat het bedrijf gegevens aan de Chinese overheid zal verstrekken voor spionage. Maar Huawei heeft ontkend dat het voor China spioneert.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.