Nederland - 4 mei 2021 - Beursbrink

Grondstoffenprijzen stijgen, nieuwe ‘supercycle’ op komst?

door STIJN

De grondstoffenprijzen zitten stevig in de lift de afgelopen weken. Analisten en marktkenners vermoeden dat, als de prijzen blijven stijgen, er een ‘supercycle’ van start gaat waarbij grondstoffenprijzen door het dak zullen gaan. Met een verder herstel van de wereldeconomie in het verschiet, is de kans op een ‘supercycle’ bijzonder groot.

Het gaat hard op de grondstoffenmarkt. De prijzen zitten nu al enkele weken in een sterke stijgende trend en het ziet er niet naar uit dat deze stijging snel zal stoppen. De sterke vraag vanuit China, forse overheidsinvesteringen in zowel de USA als in Europa en een verschuiving naar meer groene energiebronnen zorgen ervoor dat er zich een rally voordoet op de grondstoffenmarkt.

Ulf Larsson, CEO van pulp en houtbedrijf SCA, merkt op dat ze tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 66 procent meer winst hebben gedraaid. Maar ook bedrijven in ijzererts, granen, suiker en melkproducten zien een forse stijging van hun bedrijfsresultaten.

I don’t know if we have seen anything like this before. We are in some kind some of perfect storm.

Koper noteert momenteel boven de 10.000 dollar, dat is geleden sinds 2011. De S&P GSCI spot index, een index die de prijsbewegingen van 24 ruwe materialen trackt, noteert dit jaar al 24 procent hoger. Het versnelde herstel in Europa en China, maar ook in de Verenigde Staten van Amerika, zorgt voor een oververhitting op de grondstoffenmarkt.

Sypercycle

Saad Rahim, hoofdeconoom bij Trafigura, één van ’s werelds grootste onafhankelijke handelaren in grondstoffen, zei dat het uitgebreide stimuleringsprogramma van de Verenigde Staten sterk in de kaarten speelt van de grondstoffenmarkt. De verwachtingen zijn dan ook hoog en men voorspelt de komende maanden nog hogere grondstoffenprijzen.

President Biden has now proposed two additional stimulus plans on top of the one he has already passed. If any of that comes to pass you are just supercharging this whole thing. This is just getting started.

Vooral de groei van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie zullen een grote bijdragen hebben in deze ‘supercycle’. Maar ook olie blijft rally’en dankzij het herstel van de wereldeconomie. Alvorens hernieuwbare energie de fakkel overneemt, zal er eerst nog veel olie consumeert worden.

Bronnen: Financial Times

Foto: Lou Gold – Flickr – CC BY-NC-SA 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.