Veel vaste lezers van BeursBrink zullen bij een groene belegging direct denken aan de research die we schrijven over marihuanaaandelen. Maar groen beleggen, heeft helemaal niets met cannabis te maken. Groen beleggen is een vorm van duurzaam beleggen. En dat is voor velen niet direct een sector waar een beleggershart sneller van gaatkloppen. Dat is bijzonder, omdat duurzaam beleggen een van de grootste groeitrends in de komende decennia zal worden. Hoog tijd dus, om eens dieper naar deze manier van beleggen te kijken.
Een duurzame belegging is een investering die bijdraagt aan een betere wereld. Het wordt vaak een maatschappelijk verantwoorde belegging genoemd. Hierbij kan je denken aan beleggingen die bijdragen aan een schoner milieu of stappen zetten tegen de opwarming van de aarde (klimaat).
Het welzijn van de wereld en het bedrijf, spelen bij duurzame beleggingen een grote rol. Veel duurzame fondsen beleggen bijvoorbeeld alleen maar in bedrijven wanneer:
Een belegging in defensiemateriaal, zal je bijvoorbeeld niet terugvinden in een goede duurzame belegging. Een groene belegging verschilt hier iets van. Net zoals een duurzame belegging investeer je in een betere wereld. Maar de manier waarop, is net wat anders. Als je groen belegt, investeer je geld in groenprojecten. Hierbij kan je denken aan:
De twee vormen hebben dus een zekere overlap en hebben allebei hetzelfde doel: de wereld verbeteren. Maar de manier waarop is verschillend.
Ieder bedrijf op de beurs heeft het belang van aandeelhouders (hopelijk) voorop staan. En de belangen van aandeelhouders zijn vaak het maximaliseren van de winst en het uitbouwen van verdere groei. In een economisch model waarin vooral wordt gekeken naar groei en winstmaximalisatie, kan het snel gebeuren dat er weinig rekening wordt gehouden met het milieu of werknemers. Dat is op lange termijn voor niemand gezond. Voor de wereld niet, voor werknemers niet, voor het bedrijf niet en voor aandeelhouders niet. En dus moet een bedrijf ook kijken naar de volgende generaties. Je gaat immers net wat anders om met het milieu, als je weet dat jouw kinderen daar straks nog in moeten leven. Het klinkt heel logisch. En dat is het ook. Maar het is toch heel lastig voor bedrijven om hier goed mee om te gaan.
Een heel simpel voorbeeld vinden we bijvoorbeeld bij groene energie. Het is uiteindelijk een stuk goedkoper dan fossiele brandstoffen. Maar voor veel bedrijven is er nog geen goede incentive om nu over te stappen naar een vorm van hernieuwbare energie. De opstartkosten zijn te hoog, de technologie is nog niet goed genoeg, of het interesseert ze gewoon net te weinig. Uiteindelijk hebben we echter geen keuze. Klimaatproblemen en straks klimaatrampen, zoals een zeespiegelstijging, zullen de overstap naar duurzame varianten van energie noodzakelijk maken. Bedrijven die daar nu al op inspelen dragen niet alleen bij aan een betere wereld, maar zijn ook nog eens veel beter bestand tegen de toekomst. En dat is de belangrijkste reden om te investeren in duurzame beleggingen: bedrijven die een goed duurzaam beleid hebben, hebben meer oog voor de toekomst. Dat alleen al, getuigt van een goed businessmodel: er wordt niet gekeken naar morgen, maar naar de komende jaren en jaren. Iets wat beleggers toch moet aanspreken?
Bedrijven die goed scoren op duurzaamheid, zullen uiteindelijk beter presteren dan soortgenoten die dat niet doen. Dat is overigens geen ijdele hoop, maar statistisch goed te onderbouwen. Uit onderzoek van New Model Adviser, blijkt bijvoorbeeld dat duurzame bedrijven het beter doen dan niet-duurzame bedrijven. Logisch, want uiteindelijk heeft een bedrijf met de blik op de komende generaties, veel meer kansen om iets moois op te bouwen dan een bedrijf met de blik op vanmiddag. Je vermindert dus risico, terwijl je op termijn kan gaan voor een veel beter rendement (en wereld).
In Nederland en België zijn veel duurzame fondsen. Dat komt deels voort uit de overtuiging dat het bijdraagt aan een betere wereld. Denk aan de fondsen van ASN en Triodos, die beiden fondsen aanbieden die echt goed kijken naar duurzaamheid. Maar je hebt ook genoeg fondsen, die helemaal niet zoveel met duurzaamheid hebben, maar simpelweg goed gebruik maken van een toenemende interesse van beleggers in duurzaam investeren. Net zoals er veel consumenten zijn die het niet erg vinden om wat meer te betalen voor groene producten, zijn er ook veel beleggers die het niet erg vinden om een paar basispunten meer te betalen voor een duurzaam beleggingsfonds.
Er zijn echter veel fondsen die werken met een ‘uitsluitbeleid’. Dat betekent dat bedrijven die bijvoorbeeld investeren in wapens, of fossiele brandstoffen, simpelweg worden vermeden. Maar de ethische belegger moet oppassen: er zijn genoeg duurzame fondsen die gewoon Shell of Nestlé in de portefeuille hebben zitten. Wat er zo duurzaam is aan een plastic potje met eten? Niet heel veel. Echter, wanneer een bedrijf bewuster omgaat met plastic (bijvoorbeeld door de potjes met wat minder plastic te produceren) kan zo toch nog een plekje krijgen in een duurzaam fonds. Want het bedrijf is inderdaad duurzamer bezig. Het uitsluiten van bedrijven is ook heel wat anders, dan het actief uitzoeken van bedrijven die zich inzetten voor een duurzame wereld. Het is dus zeker iets om rekening mee te houden. Want ook in de financiële wereld, is een beetje marketing niemand vreemd.
Duurzaam beleggen is een breed begrip, maar in Nederland is er een hele duidelijke scheidingslijn voor groene beleggingen. Dat komt in de eerste plaats, omdat groene producten mogen rekenen op coulance bij de belastingdienst. Groen beleggen in 2019 kan Nederlanders flink wat besparen bij de blauwe enveloppenmaffia. De grens voor belastingvrij groen beleggen (of sparen) is in 2019 vastgesteld op 58.540 euro. Fondsen en beleggingen die deelnemen in projecten voor milieubescherming worden dus niet belast tot een bedrag van 58.540 euro (zonder fiscaal partner) of 117.080 euro (met fiscaal partner).
Ook interesse in een fiscaal voordelige manier om groen te beleggen? Kijk dan even naar deze fondsen:
Lees hier meer over beleggen voor beginners.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.
Hydrogène rapport heb ik voor het leven onderschreven doch ik krijg geen toegang ?
Hydrogeen rapport heb ik Voorburg leven onderschreven doch ik krijg geen toegang?