Nederland - 24 februari 2020 - Beursbrink

Goudprijs schiet naar hoogste niveau in zeven jaar

door STIJN

De goudprijs is flink gestegen de afgelopen maanden. Het gele edelmetaal noteert momenteel op zijn hoogste niveau van de afgelopen zeven jaar. Beleggers zijn angstig omwille van het coronavirus en vermoeden dat de wereldeconomie rake klappen gaat krijgen. Logischerwijs keren beleggers dan naar een veilige haven, meer bepaald goud.

Een stijging van 2 procent, de goudprijs kent maandag een bijzonder goede dag. Het gele edelmetaal bereikt hierdoor een prijs van 1.678 dollar per troy ounce, het hoogste niveau sinds februari 2013. De omgekeerde beweging is zichtbaar op de aandelenmarkten, in Europa noteren de hoofdindexen gemiddeld 3 procent lager. Beleggers en investeerders verkiezen voorlopig veilige beleggingen gezien de dreiging van het coronavirus op de wereldeconomie. Aandelen zijn momenteel te risicovol.

De beurs in Italië heeft het nog moeilijker, hier daalt de hoofdindex ruim 4 procent wegens de verspreiding van het virus op een onverklaarbare wijze. De Italiaanse overheid heeft aangekondigd strenge maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Markets initially wobbled in January, but had quickly bounced back, implying that investors didn’t see the coronavirus as a serious threat to corporate earnings. They may now be reappraising the situation.

1.700 dollar

Analisten verwachten dat goud binnenkort de 1.700 dollargrens gaat slopen. Het momentum is zeker aanwezig en de situatie omtrent het virus gaat nog even blijven aanhouden. Dat maakt goud aantrekkelijk bij beleggers en investeerders gezien de waardevastheid van het edelmetaal.

Ook op de oliemarkt is een tegenovergestelde reactie zichtbaar. De olieprijzen gingen gemiddeld met 3 procent onderuit maandag. Investeerders vrezen dat de vraag naar olie achteruit zal gaan gezien China niet meer op volle toeren draait en de wereldeconomie er onder zal lijden.

Bronnen: BBC

Foto: Michael Steinberg – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.