Nederland - 22 oktober 2020 - Commodities

Goldman Sachs verwacht stijgende grondstoffen in 2021

door SVEN VAN GASSE

Zakenbank Goldman Sachs verwacht stijgende grondstoffenprijzen in 2021. Enkele oorzaken hiervan zijn de vooruitzichten op een zwakkere dollar, inflatie en de verwachting van een nieuwe ronde economische en fiscale stimulansen.

Analisten van de bank verwachten een stijging van 30% van de S&P’s Goldman Sachs Commodities Index. Ze bevelen vooral zilver, koper, goud en ruwe Brent olie aan.

Goldman Sachs ziet ook een opwaartse trend in niet-energetische grondstoffen zoals metalen. Ze beroept zich hiervoor op een steeds krapper wordend aanbod en een grotere vraag vanuit China. De stimuleringsmaatregelen in het land hebben de vraag naar metalen op haar hoogste niveau sinds 2011 gebracht.

De wereldwijde vraag naar vliegtuigbrandstof zou tegen de zomer van volgend jaar met 3,9 miljoen vaten per dag toenemen. Toch verwachten experts niet dat de vraag binnen enkele jaren weer op het niveau van voor de pandemie zal zijn.

Jeffrey Currie, analist van Goldman Sachs, stelt:

We verwachten een structurele bullmarkt voor grondstoffen in 2021.

Inflatie en zwakke dollar

De markten maken zich steeds meer zorgen over de terugkeer van inflatie als gevolg van de historische stimuleringsmaatregelen en de aanhoudende lage rente. Deze zaken zullen volgens Goldman Sachs leiden tot meer investeringen in grondstoffen om dat risico te compenseren.

Vooral goud zal gebruikt worden als bescherming tegen inflatie. De bank verwacht dat de prijs van een ounce goud in 2021 kan stijgen naar $2 300.

De analisten stellen:

We verwachten een rotatie naar grondstoffen als bescherming tegen inflatie.

Een zwakkere dollar is hiernaast ook een positieve zaak voor de grondstoffenprijzen. Omdat grondstoffen in dollar verhandeld worden, vertaalt een zwakkere dollar zich in duurdere grondstoffen.

Sommige experts verwachten een dramatische daling voor de Amerikaanse dollar. Volgens Stephen Roach, econoom en voormalig voorzitter van Morgan Stanley Azië, is de dollar op weg naar een daling van 35% tegen het einde van 2021.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.