Nederland - 28 april 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Gemalto onderuit op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht lager gesloten op 521,13 punten, terwijl de AMX juist 0,7 procent bijschreef. Op weekbasis won de AEX evenwel 1,8 procent.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak van een weinig inspirerende handelsdag, met beperkt richtinggevend nieuws. Volgens de vermogensbeheerder hielden beleggers het kruit droog in aanloop naar het lange weekend. Op maandag zijn de beurzen gesloten in verband met de Dag van de Arbeid.

Op weekbasis liet de AEX een winst optekenen. Volgens Vermeulen viel deze winst toe te schrijven aan meevallende politieke ontwikkelingen, waarbij de vermogensbeheerder vooral doelde op de uitkomst van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. De bedrijfscijfers die tot dusver naar buiten zijn gekomen, noemde Vermeulen bovendien “uitstekend”.

Op macro-economisch vlak stonden vandaag diverse economische groeicijfers op de rol. In het Verenigd Koninkrijk kwam de economische groei in het eerste kwartaal uit op 0,3 procent, de traagste groei sinds het eerste kwartaal van vorig jaar. Op jaarbasis groeide de Britse economie in het eerste kwartaal met 2,1 procent. De Spaanse economie is in het eerste kwartaal van 2017 in een iets hoger tempo gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De economische groei van Frankrijk kwam daarentegen lager uit dan in de voorgaande periode.

Het zwaartepunt lag vandaag echter op de inflatiecijfers uit de eurozone. De consumentenprijzen bleken in april in een hoger tempo te zijn gestegen. De inflatie kwam afgelopen maand uit op 1,9 procent op jaarbasis, tegen 1,5 procent in maart. Geraadpleegde economen gingen uit van een stijging van het prijspeil met 1,8 procent. Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zei donderdag bij het rentebesluit dat de inflatoire druk beperkt blijft.

In de Verenigde Staten viel de economische groei in het eerste kwartaal flink tegen. De grootste economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal van 2017 met 0,7 procent op jaarbasis. Dit was onder de verwachting van 1,0 procent. Vermeulen sprak van een teleurstelling, terwijl marktanalist Philip Marey van Rabobank stelde dat het groeicijfer nog binnen de marges viel van wat iedereen had verwacht.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 49,20 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 51,65 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0902. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0888 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0877 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 11 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van ArcelorMittal dat 2,0 procent won. Donderdag leverde de staalreus juist nog stevig in. ABN AMRO en AkzoNobel werden tot 1,4 procent meer waard.

Onder de hoofdfondsen gaf Gemalto daarentegen 7,2 procent prijs. De Franse digitale beveiliger kwam opnieuw met een winstwaarschuwing op de proppen, die werd afgestraft met een verlies van krap 12 procent. Voor het tweede kwartaal rekent Gemalto op aanhoudende tegenwind bij Payment en SIM. Als gevolg hiervan voorziet de beveiliger een omzetdaling van 8 tot 10 procent op jaarbasis, gerekend tegen constante wisselkoersen. Dit zal tot een operationele winst in de eerste jaarhelft leiden van 90 tot 100 miljoen euro. De tweede jaarhelft zal tussen de 300 miljoen en 350 miljoen euro aan operationele winst opleveren, denkt Gemalto. Daarmee ligt de winstverwachting voor heel het jaar op 390 miljoen tot 450 miljoen euro, hetgeen minder is dan de recent nog verlaagde winstoutlook van 453 miljoen euro. Eerder mikte Gemalto nog op een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro, hetgeen al een neerwaartse bijstelling was van de 660 miljoen euro die het aanvankelijk voorzag. Analisten van Bryan Garnier waarschuwden ervoor dat ook de nieuwe outlook met argusogen bekeken moet worden en voor de camera van ABM Financial News betwiste analist Corne van Zeijl van Actiam de betrouwbaarheid van Gemalto en diens management.

KPN daalde met 2,5 procent. Analisten van Barclays stelden in een rapport dat de concurrentie op de mobiele markt voor KPN toeneemt in plaats van afneemt, waarop de marktvorsers besloten het Gelijkgewogen advies voor het telecombedrijf te handhaven.

ASML daalde met 0,9 procent. De Veldhovense onderneming beschuldigde Nikon van het misbruik van patenten van ASML. ASML voelde zich gedwongen naar de rechtbank te gaan, nadat Nikon eerder deze week aankondigde dit ook te doen. Een lange discussie tussen de twee partijen leverde niets op.

In de Midkap was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 3,5. Na de uitstekende kwartaalcijfers won het aandeel deze week meer dan 15 procent. Philips Lighting steeg vrijdag zelfs met 4,4 procent en ASM International schreef 2,2 procent bij.

In de AMX moest Arcadis de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,5 procent. Het aandeel noteerde ex-dividend. Flow Traders gaf 2,2 procent aan beurswaarde prijs.

Onder de kleinere fondsen steeg Stern Groep met 4,5 procent, terwijl KAS Bank 3,6 procent daalde. KAS Bank noteerde vandaag, net als Arcadis, ex-dividend.

Amsterdam Commodities gaf 0,2 procent prijs, ondanks dat het bedrijf inmiddels ook van de Duitse toezichthouder groen licht kreeg voor de acquisitie van notenhandelaar Delinuts. Eerder ging de Autoriteit Consument en Markt al akkoord.

Het lokaal genoteerde Oranjewoud steeg met 0,2 procent na bekendmaking van de cijfers over 2016. Het moederbedrijf van Strukton Groep en Antea Group boekte over afgelopen jaar een stabiele omzet, terwijl de winst onder druk stond. Volgens Oranjewoud werden er “belangrijke stappen” gezet op het gebied van het verlagen van het risicoprofiel van de orderportefeuille en de orderinstroom, onder meer door door het afronden van de realisatiefase van de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en A2 Ondertunneling Maastricht. De orderportefeuille daalde evenwel van 3,5 miljard naar 3,1 miljard euro.

ABN AMRO is vrijdag gestart met het volgen van Coca-Cola European Partners met een verkoopadvies en een koersdoel van 32,00 euro. De koers daalde 1,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.383,46 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.