Nederland - 4 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Gemalto uit de gratie op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week in het rood begonnen. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX 0,2 procent lager op 516,94 punten. De AMX leverde 0,5 procent in en de AScX daalde 0,7 procent.

De dreigende escalatie rond Noord-Korea overheerste maandag op een verder rustige handelsdag met een weinig gevulde macro-agenda en Wall Street dat de deuren gesloten houdt vanwege Labor Day.

“De AEX-index weet het verlies nog enigszins te beperken”, volgens onlinebroker Lynx. “De huidige daling volgt na een flink herstel in de afgelopen dagen. Technisch gezien is de AEX-index afgeketst op een weerstandsniveau van eind augustus”, aldus beleggingsspecialist Roy van Santen. Volgens hem liggen de risico’s de komende week aan de onderkant.

Noord-Korea maakte zondagochtend vroeg bekend met succes een waterstofbom te hebben ontwikkeld die in een intercontinentale ballistische raket kan worden geplaatst. Een test die daarmee werd gedaan dit weekend veroorzaakte een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter. Amerika waarschuwde vervolgens voor militair ingrijpen en maandag praat de VN Veiligheidsraad over de kwestie. Wat betreft de geopolitieke spanningen zei beleggingsspecialist Van Santen dat “het steeds sterker wordende arsenaal van Noord-Korea het lastiger maakt voor de VS om het conflict geruisloos op te lossen”.

Door die weer opgelaaide spanningen zochten beleggers hun heil maandag in de zogenoemde veilige havens. De goudprijs steeg vanochtend bijna een procent en de Japanse yen won ten opzichte van de dollar meer dan een half procent.

De euro noteerde richting het eind van de ochtend op 1,1920 dollar, tegen 1,1883 maandagochtend vroeg en 1,1867 vrijdagavond.

Olie noteerde maandag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde circa 0,1 procent tot 47,20 dollar, terwijl een november-future Brent ruim een procent lager bewoog op 52,10 dollar.

Op macro-economisch vlak was het rustig. De producentenprijzen in de eurozone bleken in juli minder hard gestegen dan in juni. De stijging van 2,0 procent op jaarbasis en het stabiele niveau van de prijzen op maandbasis waren iets onder verwachting.

Vanaf dinsdag meer actie

Later deze week wordt het drukker, met een reeks aan inkoopmanagersindexen, het Beige Book van de Federal Reserve en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB zal donderdag vermoedelijk geen aanpassingen in het monetaire beleid aankondigen maar komt wel met nieuwe groeiramingen en inflatieverwachtingen. Verder hoopt de markt met de toelichting van voorzitter Mario Draghi meer duidelijk te krijgen over de toekomst van het eind december aflopende maandelijkse opkoopprogramma van obligaties van 60 miljard euro. Bronnen rond de ECB zeiden voor het weekend dat de centrale bank een besluit hierover mogelijk pas in oktober of zelfs december neemt.

“De ECB zal geen ’tapering’ aankondigen deze week. Dat doet het waarschijnlijk pas in oktober”, schreven analisten van Morgan Stanley, die verder een neerwaartse aanpassing voorzien in de inflatieverwachtingen.

Bedrijfsnieuws

In de AEX waren de koersenborden overwegend rood en bleven de winsten die er waren veelal beperkt tot rond een procent. KPN was koploper na een adviesverhoging van Neutraal naar Overwogen bij JPMorgan, dat het koersdoel daarbij opwaarts aanpaste van 3,30 tot 3,50 euro. De analisten merkten op dat de Europese industrie voor draadloos internet na acht jaar van omzetdruk zich “eindelijk” richting een stabiele omzet beweegt. Het aandeel KPN steeg maandag 1,4 procent.

Na de daling van bijna 8 procent vorige week wist Gemalto maandag niet te herstellen. In navolging van de teleurstellende halfjaarcijfers kreeg de Franse digitale beveiliger maandag een aantal koersdoelverlagingen. Het aandeel leverde daarop opnieuw zo’n 5,5 procent in.

ABN AMRO verloor vanochtend 0,8 procent. De bank kondigde aan Christian Bornfeld per 1 maart volgend jaar te willen benoemen als Chief Innovation & Technology Officer. De nieuwe directeur innovatie en technologie is afkomstig van de Scandinavische bankengroep Nordea.

Flow Traders voerde de Midcap maandag aan en steeg 3,7 procent na een adviesverhoging van Houden naar Kopen bij ABN AMRO, dat het koersdoel ongewijzigd liet op 27,50 euro. De marktvorsers verhoogden het advies voor de flitshandelaar na de koersdaling van 31 procent sinds het begin van het jaar. Nadat ABN AMRO al sinds maart waarschuwde voor negatiever wordende winstverwachtingen bij analisten, is de bank nu voor het eerst weer positiever dan de markt over het aandeel.

ASR Nederland kreeg er een half procent bij na een koersdoelverhoging van 33,00 naar 37,50 euro bij ING, bij een handhaving van de koopaanbeveling. Analist Albert Ploegh gaf aan te verwachten dat ASR Nederland nog eens voor 200 miljoen euro aan aandelen gaat inkopen, waarvan de helft zal worden besteed aan een deel van het resterende staatsbelang van 20,1 miljard euro. Daarnaast rekent de analist op een dividend per aandeel van 1,88 euro in 2018, wat 17 procent meer is dan de consensusverwachting.

Air France-KLM daalde vanochtend 1,3 procent. De aandeelhouders van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern gingen maandag akkoord met de minderheidsbelangen die Delta Air Lines en China Eastern Airlines in het bedrijf willen nemen.

Van Lanschot Kempen kreeg bij UBS een koersdoelverhoging van 27,60 naar 31,40 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel daalde 0,3 procent.

De verliezen onder de Smallcap fondsen beperkten zich tot minder dan twee procent. De rode lantaarn was voor Basic-Fit, dat 1,7 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.