Nederland - 30 mei 2022 - Beursbrink

Geen ‘V-shaped bottom’ in deze markt

door STIJN

Afgelopen vrijdag wist de S&P 500 een verliesreeks van 7 weken te doorbreken met een stijging van 2,47 procent. De index wist afgelopen week maar liefst 6,10 procent te stijgen, één van de betere prestaties dit jaar. Toch is er geen reden om euforisch te zijn gezien de huidige ontwikkelingen en de economische situatie op de markten.

Kunnen beleggers en investeerders hopen op een sterk herstel gezien de donkergroene beursweek? De S&P 500 wist namelijk zijn verliesreeks van 7 rode beursweken te doorbreken met een stijging van 6,10 procent in slechts 5 handelsdagen tijd. Strategen waarschuwen en raden beleggers en investeeders aan realistisch te blijven vermits er nog veel negatieve factoren zijn.

Michael Antonelli, managing director en strateeg bij Baird, verwacht geen ‘V-shaped’ bodem op deze markt gezien de inflatie en de renteverhogingen van de Federal Reserve. Zulk herstel is enkel mogelijk indien de centrale bank ‘dovish’ handelt en de markten ondersteunt.

V-shaped bottoms are completely comprised of the Fed getting really super friendly, putting a tailwind [behind the market], [or] some sort of fiscal impulse. Neither of those are happening.

Rebound

Gezien de inflatie uit zijn voegen aan het barsten is, is de Federal Reserve de rentes agressief aan het verhogen in een poging om de consumentenprijzen te doen dalen. De huidige marktsituatie is niet bepaald gunstig voor de aandelenmarkten en dus is een sterke rebound uitgesloten.

Antonelli verwacht dat de ‘bear market’ minstens een jaar zal blijven duren, daarvoor baseert hij zich op historische gegevens. In het slechtste geval kan het zelfs anderhalf jaar gaan duren. De S&P 500 noteert dit jaar 13 procent lager, de Nasdaq 22 procent lager en de Dow Jones 8 procent.

If you’re looking peak-to-trough, the average bear market is about 338 days, so a little bit less than a year. If you’re talking peak, to trough, [and] back to peak, that’s about 600 days, so a little over a year and a half. It is going to take us some time to get through this.

Bronnen: Ines Ferré – Yahoo Finance

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.