VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 15 december 2020 - Aandelen

Geen extra stappen Fed verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond zal wederom geen verrassingen bevatten, maar beleggers hopen wel op meer informatie over de toekomstige invulling van de huidige opkoopprogramma’s. Dit stellen door ABM Financial News geraadpleegde economen in een voorbeschouwing op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate staat momenteel op 0,00 tot 0,25 procent en het discontotarief op 0,25 procent. Dat zal voorlopig niet veranderen, denkt de markt.

Momenteel koopt de Fed maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury’s en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

Uit de meest recente notulen van de centrale bank bleek wel dat de monetaire beleidsmakers in november een uitgebreide discussie hadden over de communicatie richting de markt over hoe lang deze opkoopprogramma’s in hun huidige vorm worden voortgezet.

Het enige wat de Fed tot nog toe heeft gezegd over de timing van het ‘taperen’ van de opkopen, is dat dit pas gebeurt kort voordat de rentes weer omhoog gaan.

Economen van Nomura verwachten dat de centrale bank pas in 2022 zal beginnen met het afbouwen van deze QE, gezien de “extreme instabiliteit van het economisch herstel.” De rente zal niet voor 2024 worden aangepast, aldus de Japanse bank.

Bank of America verwacht dat de Fed woensdag zal duidelijk maken dat men QE-opkopen blijft doen, tot de inflatie op de langere termijn op 2 procent uitkomt.

Economen van Citigroup waarschuwen juist dat de Fed beleggers mogelijk teleurstelt, bijvoorbeeld door de gemiddelde looptijd van de opkopen die het doet, niet uit te breiden.

Wat zegt de dot plot?

Woensdag zal de Fed ook een nieuwe dot plot vrijgeven, net als geüpdate economische ramingen. In september voorzagen slechts 4 van de 23 Fed-leden een stijging van de rente in 2023. Econoom Richard Moody van Regions Financial Corp sluit niet uit dat in de nieuwe dot plot meer beleidsmakers rekening houden met een renteverhoging in 2023, ook als mediane dot geen verhogingen suggereert.

Nieuwe stappen worden woensdag zeker niet verwacht, volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen, ondanks dat het aantal coronabesmettingen flink stijgt en economisch belangrijke staten als New York en Californië weer in lockdown zijn.

“De Amerikaanse economie vertraagt weliswaar, getuige het afnemende momentum op de arbeidsmarkt, maar niet in die mate dat de centrale bank actie moeten ondernemen. Al was het maar omdat de impact op de economie van nóg lagere rentes wellicht klein is”, aldus de econoom.

Fiscale steun belangrijk

Wat dat betreft is de positieve impact van overheidssteun vermoedelijk groter en zal de Fed woensdag daarom opnieuw hameren op het belang van een nieuw stimuleringspakket uit Washington, waarover momenteel weer wordt onderhandeld.

“Rechtstreekse ‘cash-injecties’ voor huishoudens en ondernemingen hebben een onmiddellijk effect op de economie. Daarom blijft het uitkijken of er deze week politieke overeenstemming komt over een nieuw Covid-19-steunpakket”, aldus Aben.

De Fed maakt zijn rentebesluit woensdagavond bekend om 20:00 uur, inclusief de nieuwe dot plot en economische ramingen. Om 20:30 uur begint voorzitter Jerome Powell aan een toelichting.

De euro/dollar noteerde dinsdag voorafgaand aan de tweedaagse bijeenkomst van de centrale bank licht hoger op 1,2161. Valuta-analisten van MUFG rekenen op meer dollarzwakte wanneer de Fed een zeer ‘dovish’ boodschap meegeeft.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.