Nederland - 13 april 2018 - Biotech
door REDACTIE BEURSBRINK

Galapagos uitblinker op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het vrijdag rustig aan. Rond de klok van twaalf uur noteerde de AEX onveranderd op 547,81 punten.

Volgens handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank gaat de markt “rustig het weekend in”, mits de Amerikaanse president Donald Trump het “niet op zijn heupen krijgt”.

Inflatiecijfers uit Duitsland en Spanje leverden vanochtend geen verrassingen op. Dit gold wel voor exportcijfers uit China. De uitvoer daalde in maart onverwacht en dit leidde tot een handelstekort. Maar in heel het eerste kwartaal voerde China nog altijd ruim 14 procent meer uit en was er sprake van een handelsoverschot van 48 miljard dollar.

De export in de eurozone steeg in februari met 3 procent, en doordat de import met 1,5 procent steeg, liep het handelsoverschot op naar 18,9 miljard euro.

Voor vanmiddag kijkt de markt nog uit naar het consumentenvertrouwen in Amerika en cijfers van verschillende grote banken.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2337, en bleef daarmee binnen de bandbreedte van 1,22 en 1,25, aldus Jongbloed van Saxo.

Olie werd 0,4 duurder. In maart viel het olie-aanbod terug met 120.000 vaten naar 97,8 miljoen vaten per dag. Dit was vooral het gevolg van akkoord tussen OPEC en diverse andere grote olielanden om de productie in te perken, aldus het Internationaal Energie Agentschap, dat voor 2018 nog altijd rekent op een stijging van de mondiale vraag naar olie van 1,5 miljoen vaten per dag. Maar breekt er een handelsoorlog uit, dan zal deze raming hoogstwaarschijnlijk neerwaarts moeten worden aangepast.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Galapagos 4,1 procent hoger. Het biotechbedrijf maakte bekend een wereldwijd Fase 3 programma te starten voor het onderzoeken van GLPG1690 in patiënten met idiopatische longfibrose (IPF). KBC Securities besloot mede daarom om het koersdoel te verhogen van 104,00 naar 113,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Verder steeg Altice 3,1 procent en won ArcelorMittal 1,2 procent. De staalreus heeft de Europese Unie een voorstel gestuurd om onderdelen te verkopen, om zo goedkeuring te krijgen voor de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva.

DSM won 0,3 procent, nadat ABN AMRO het koersdoel opwaardeerde van 97,00 naar 100,00 euro. Het koopadvies bleef gehandhaafd.

Ahold Delhaize was met een koersdaling van 3,4 procent de grootste verliezer. Het aandeel noteerde echter ook ex-dividend. ASR verloor 1,6 procent.

In de AMX koerste Refresco 2,7 procent hoger naar 22,50 euro. Donderdag deed het aandeel, waar een overnamebod van PAI Partners van 20,00 euro op ligt, het ook al opvallend goed. De volumes zijn overigens laag. “Spielerei”, aldus analist Nico Inberg van IEX. Vrijwel alle aandelen zijn onder het bod aangemeld en wat handelaren proberen met die overige stukken volgens Inberg nog wat te verdienen.

OCI werd 2,6 procent duurder.

Onderin noteerden Takeway.com en SBM Offshore met verliezen van 2,1 en 2,5 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Acomo 0,7 procent hoger, terwijl Kiadis 0,6 procent inleverde. Kiadis versterkte in 2017 de kaspositie en deed dit in maart nog eens waardoor er eind vorige maand 47,7 miljoen euro in kas zat. Kiadis is naar eigen zeggen “goed op weg” om in het vierde kwartaal van 2018 een ‘CHMP’-opinie te verkrijgen voor ATIR101. Indien dit slaagt, dan zou dit de goedkeuring van de Europese Commissie mogelijk maken in het eerste kwartaal van 2019, met potentiële lancering in een aantal Europese landen vanaf de tweede helft 2019.

Nedap daalde het meest, met 0,8 procent.

Het lokaal genoteerde Ease2pay ging bijna 10 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.