Europa - 19 augustus 2020 - Aandelen

Galapagos onderuit in rode AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,4 procent tot 557,33 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van eveneens 0,4 procent.

Europa-breed openden de aandelenmarkten woensdag lager vanwege de aanhoudende onzekerheden over het economisch herstel, de spanningen tussen de Verenigde Staten en China en de stijging van het aantal coronavirusbesmettingen wereldwijd.

Gedurende het verloop van de ochtend herstelden de beurzen wat, met uitzondering van het Damrak, en trok de markt zich op aan het recordslot van de S&P 500 dinsdag, waarmee de Amerikaanse benchmark de verliezen van bijna 34 procent sinds februari in een korte periode geheel wegwerkte.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management legt momenteel weinig gewicht in de schommelingen. “Het is stuivertje wisselen. Per saldo verandert er niet veel en de volumes zijn laag. Uiteindelijk is het nog steeds echt vakantie op de beurzen”, aldus Schutte, eraan toevoegend dat de markt er in zijn visie sterk bijligt.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is er voorlopig in ons land weinig te vieren, vanwege de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. “En als deze nieuwe uitbraak niet snel onder controle komt, volgen nieuwe beperkende maatregelen. Hopelijk komt er geen nieuwe lockdown”, aldus Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone is gestegen van 11,0 miljard euro in mei naar 21,0 miljard in juni.

Uit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat de inflatie in juli is aangetrokken. De Britse consumentenprijzen stegen op jaarbasis met 1,0 procent, terwijl op maandbasis een stijging van 0,4 procent werd genoteerd. De Britse producentenprijzen noteerde in juli op maandbasis stabiel, terwijl deze op jaarbasis daalden met 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1943. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1928 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1929 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 1,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 16 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Galapagos met een verlies van ruim 25,0 procent. De Amerikaanse toezichthouder FDA gaf geen groen licht voor een vergunningsaanvraag voor filgotinib door Galapagos en partner Gilead voor de behandeling tegen reuma. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is het nieuws geen reden tot zorg. De analist zei ervan overtuigd te zijn dat de aanvraag uiteindelijk gaat slagen. Jefferies sprak van een grote tegenvaller.

Royal Dutch Shell noteerde 0,8 procent lager, hoewel analisten van Piper Sandler in een rapport meldden dat BP en Royal Dutch Shell dankzij hun recente dividendverlagingen een betere winstgevendheid zullen laten zien dan Amerikaanse oliereuzen.

Aegon daalde 3,0 procent, nadat ING het koersdoel verlaagde van 3,20 euro naar 2,40 euro, maar het advies handhaafde op Houden.

KPN was met een winst van 1,6 procent de sterkste stijger van de hoofdfondsen, gevolgd door IMCD en Adyen die respectievelijk 1,0 procent en 0,7 procent hoger noteerden. ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor KPN licht. De recent door KPN gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal stelden gerust en vooralsnog is de impact van de coronacrisis licht positief voor het telecombedrijf, aldus analist Konrad Zomer van ABN AMRO.

In de Midkap ging Flow Traders aan kop met een winst van 2,5 procent, OCI steeg 1,2 procent, terwijl Corbion 1,0 procent hoger noteerde. BAM was de sterkste daler met een verlies van 5,0 procent. De bouwer komt morgen met cijfers. Eurocommerical daalde 4,2 procent, terwijl Fugro 3,8 procent verloor.

In de AScX ging Vivoryon aan kop met een winst van 4,4 procent. Wereldhave en Vastned waren de sterkste dalers met verliezen tot 2,9 procent.

ICT Group noteerde vlak. De automatiseerder uit Barendrecht heeft de omzet in de eerste helft van dit jaar licht zien oplopen, maar de winst op een lager niveau zien uitkomen dan een jaar eerder.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.