Nederland - 10 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Galapagos en Aegon smaakmakers op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag in het rood gesloten, ondanks dat Aegon en Galapagos flinke koerswinsten boekten. De AEX daalde 0,9 procent tot 523,63 punten. De Midkap liet een verlies zien van 1,3 procent en de Smallcap sloot vlak.

Net als een dag eerder schreven marktvolgers de neergang op de beurzen toe aan de opgelopen spanningen tussen Noord-Amerika en Noord-Korea. De Aziatische markten eindigden met verliezen en Wall Street opende ook in het rood.

“We zijn in de ban van Kim”, concludeerde vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management, verwijzend naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ook de komende dagen zullen de ogen volgens Montfrooij vooral zijn gericht op de verdere ontwikkelingen rondom de oorlogstaal die de Noord-Koreanen bezigen. Vandaag maakte het land meer details bekend over een mogelijke aanval op het Amerikaanse eiland Guam.

“Er moet altijd een aanleiding zijn voor beleggers om hun winsten te pakken en dat zie je nu gebeuren. Aan de andere kant zijn de omzetten niet schrikbarend groot wat inhoudt dat er niet massaal op de verkoopknop wordt gedrukt”, zei Montfrooij.

De verhandelde omzetten in het aandeel Galapagos waren daarentegen uitzonderlijk hoog en lag meer dan acht keer boven de normale dagomzet.

De Amerikaanse producentenprijzen bleken tegen de verwachting in licht te zijn gedaald in juli, met 0,1 procent. Er was gerekend op een stijging. De ontwikkeling van de producentenprijzen is van belang omdat dit inzage geeft in de inflatie. De wekelijkse steunaanvragen stegen in de afgelopen week.

Donderdagochtend verschenen cijfers over de Britse industriële productie en de handel. In juni steeg de industriële productie met 0,5 procent op maandbasis in het Verenigd Koninkrijk. Verder liep het Britse handelstekort in dezelfde maand op tot circa 4,6 miljard Britse pond.

OPEC publiceerde zijn maandelijkse rapport dat liet zien dat het oliekartel meer heeft geproduceerd in juli, ondanks eerdere beloften om de productie te verlagen. Olie noteerde in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde met 0,5 procent tot 49,31 dollar, terwijl een oktober-future Brent vlak bewoog op 52,67 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1749. Aan het begin van de handelsdag bedroeg de wisselkoers 1,1730 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1755.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 aandelen lager en 3 hoger. Galapagos was veruit de grootste stijger met 8,3 procent, al liep de winst halverwege de middag wat terug. Galapagos steeg na de bekendmaking van onderzoeksresultaten voor een mogelijke behandeling tegen idiopathische longfibrose. Positieve resultaten, volgens KBC Securities waarmee de biofarmaceut het voortouw neemt want GLPG1690 is de eerste autotaxineremmer die effectiviteit laat zien in een onderzoeksstudie met patiënten die de longziekte hebben. In een toelichting benadrukte Galapagos vanmiddag dat de resultaten een versnelde vervolgstudie ondersteunen. Het concern evalueert nog of het ook een zogenoemde ‘fast track’ procedure in Amerika zal aanvragen, waarmee het middel versneld goedkeuring kan krijgen voor marktlancering.

Aegon bleef op gepaste afstand en won 5,3 procent na de resultaten over het afgelopen kwartaal. De verzekeraar heeft in het tweede kwartaal van 2017 de solvabiliteitspositie van zijn Nederlandse onderdeel fors versterkt door een kapitaalinjectie van een miljard euro, terwijl ook de solvabiliteit van de groep een sprong omhoog maakte. Daarmee zijn de meeste kwesties rond de solvabiliteit van de verzekeraar van tafel, zo stelde financieel directeur Matt Rider van Aegon. KBC Securities verhoogde bovendien het koersdoel voor de verzekeraar van 5,20 naar 5,80 euro met een handhaving van het Houden advies. Analist Matthias de Wit noemde de cijfers “zeer sterk”, met een “significante” verbetering van de solvabiliteitsratio van de groep.

S&P Equity Research verlaagde zijn advies op Aegon van Kopen naar Houden, maar verhoogde het koersdoel wel, van 5,00 naar 5,50 euro.

Altice schreef 0,9 procent bij. De Franse kabelaar is weer een stapje dichter bij de volledige overname van SFR Group. Verder was sprake van wat herstel na de koersval van ruim 5 procent op woensdag.

SBM Offshore verloor 3,6 procent, nadat de vorige dag nog een koerswinst werd behaald in reactie op kwartaalresultaten. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel van 13,00 naar 15,00 euro, maar handhaafde het verkoopadvies. Hoewel SBM Offshore de orderportefeuille op peil wist te houden dankzij de toekenning van de FPSO Liza, blijft S&P negatief over de vooruitzichten voor de oliedienstverlener.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell zakte 2,3 procent. De oliereus noteert ex-dividend. Unilever, ook een zwaargewicht in de AEX, verloor 1,0 procent.

In de Midkap was Vastned het enige aandeel dat in het groen eindigde, met 0,6 procent.

Refresco Group daalde 5,3 procent na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. De bottelaar zette in het afgelopen kwartaal van 2017 meer volumes af en behaalde daardoor een hogere omzet dan voorzien werd. De stijging was feitelijk volledig te danken aan Co-Packing, waar Refresco een dubbelcijferige groei behaalde van 11,5 procent. Analisten spraken van teleurstellende tweede kwartaalcijfers vanwege de winstontwikkeling die achterbleef. “Het gerapporteerde resultaat was zelfs lager dan de laagste verwachting in de markt”, aldus NIBC.

Onder de kleinere fondsen steeg Fagron met 3,3 procent, terwijl Basic-Fit 1,8 procent steeg. Brunel sloot de rij met een verlies van 3,1 procent.

Ctac gaf 7 procent prijs. Het bedrijf behaalde in de eerste zes maanden van 2017 een lagere omzet en een vrijwel stabiel bedrijfsresultaat en stelde de outlook licht naar beneden bij. NIBC noemde de resultaten teleurstellend, maar is wel positiever over de lang termijn ontwikkelingen voor het IT-bedrijf.

TMG daalde 2,3 procent. Donderdagavond meldde Talpa zijn overnamejacht te staken, maar wel vast te houden aan het opgebouwde belang van bijna 30 procent. TMG reageerde donderdag door te stellen blij te zijn met de nu ontstane rust.

Coca-Cola European Partners rapporteerde een verdubbeling van de winst in het tweede kwartaal en verhoogde bovendien de winstoutlook voor heel 2017. De omzet steeg met ruim 40 procent op jaarbasis tot 3,05 miljard euro, doordat inkomsten uit Duitsland, Spanje en Portugal en IJsland werden toegevoegd. Het bedrijf kondigde een kwartaaldividend aan van 0,21 euro per aandeel, gelijk aan de uitkering een jaar eerder. De koers steeg 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street 

In New York kwamen de koersen verdere onder druk te staan na een lagere opening. Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index bijna een half procent, daalde de breder samengestelde S&P 500 index 0,8 procent en leverde Nasdaq zelfs 1,3 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.