Nederland - 6 juli 2018 - Commodities

Fugro onderuit op groen Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers op de Amsterdamse beurs zijn vrijdagochtend licht positief gestemd. De AEX won 0,1 procent op 552,83 punten.

Zoals voorzien heeft Amerika nieuwe importtarieven gezet op 34 miljard dollar aan Chinese goederen. Eveneens conform verwachting heeft China gereageerd met een zelfde tegenmaatregel.

“Zitten we toch in een handelsoorlog”, concludeerde marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Maar “handelsoorlog of niet, de beurzen hebben er zin in”. Dat betekent volgens Mevissen dat het grootste gedeelte van de vandaag aangekondigde maatregelen al waren ingeprijsd.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees op een meevallend cijfer uit Duitsland. Vanochtend werd bekend dat de Duitse industriële productie in mei op maandbasis, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, een stijging liet zien van 2,6 procent. In april was juist nog sprake van een krimp van 1,3 procent op maandbasis. “Indrukwekkend”, aldus Brzeski. “Na maanden van teleurstellingen komt dit goede nieuws precies op het juiste moment, waardoor tenminste enkele zorgen over de kracht van de Duitse economie naar de achtergrond verdwijnen”, vervolgde de econoom.

De euro/dollar werd hoger verhandeld op 1,1706. De stijging was volgens Mevissen te danken aan het goede Duitse cijfer.

Verder is het vandaag volgens Rabobank vooral wachten op het Amerikaanse banenrapport. “De verwachting is dat er een kleine 200.000 banen bij komen. Belangrijker zijn echter de gemiddelde uurlonen. Wanneer deze hoger uitkomen dan de verwachte 2,8 procent dan zal de markt de kans op een vierde renteverhoging dit jaar weer verhoogd zien, met zeer waarschijnlijk een dalende euro/dollar als gevolg.”

Olie werd licht goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX wisten de meeste fondsen de weg omhoog te vinden. Koploper was Alice Europe met een koerswinst van 6,4 procent, gevolgd door Galapagos met 2,5 procent.

Het handjevol dalers werd aangevoerd door ASML met een verlies van 1,1 procent. Samsung, één van de grootste klanten van ASML, kwam vanochtend met een tegenvallende vooruitblik. De impact voor de Veldhovenaren zal volgens NIBC evenwel meevallen.

In de Midcap waren Eurocommercial Properties en WDP koploper met koerswinsten van 1,7 en 1,3 procent. Een koersdoelverhoging van Berenberg naar 68,00 euro leverde IMCD een koerswinst op van 0,8 procent. Besi zette het herstel door en won 0,7 procent.

SBM Offshore daarentegen wist niet te herstellen van de koersval van donderdag, nadat berichtgeving uit Brazilië beleggers verontrustte. Vrijdag ging er nog eens 3,2 procent van de koers van de oliedienstverlener af. Het verlies van bodemonderzoeker Fugro was evenwel groter. Het aandeel koerste 8,4 procent lager naar 11,08 euro. ABN AMRO haalde Fugro van de kooplijst en zette het aandeel op Verkopen. Beleggers zullen geduld moeten hebben en de bank denkt dat een aandelenemissie nodig zal zijn om de zwakke balans te herstellen.

Onder de kleinere aandelen was Pharming koploper met een koerswinst van 4,1 procent. Heijmans werd 1,1 procent duurder. Basic-Fit en Beter Bed leverden respectievelijk 2,6 en 2,3 procent in.

Lokaal viel Probiodrug op met een koersstijging van 5,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.