Nederland - 30 oktober 2017
door REDACTIE BEURSBRINK

Fugro flink in het rood op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag nauwelijks van hun plaats gekomen. De AEX sloot vlak op 549,46 punten, terwijl de AMX 0,1 procent won en de AScX 0,2 procent in het groen sloot.

Het was een redelijk rustig begin van een drukke week met bedrijfscijfers en macro-economische publicaties.

“Het is een relatief kalme start van de handel op maandag, maar dat zal waarschijnlijk niet lang duren met de rest van de week vol met grote economische en politieke gebeurtenissen, die ervoor zullen zorgen dat de markten behoorlijk volatiel zullen zijn”, voorspelde marktvolger Craig Erlam van Oanda.

Er staan rentebesluiten op het programma uit de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse zal de meeste aandacht krijgen. “Wat de Fed betreft zal het niet eens zozeer de rentebeslissing zelf zijn die de meeste aandacht zal opleveren, maar meer de aankondiging van president Donald Trump over wie de opvolger van Janet Yellen als voorzitter wordt vanaf februari.”

De kans dat de Federal Reserve woensdag met een verrassing komt, lijkt ook klein. Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees er in een vooruitblik op dat de Fed mikt op een renteverhoging in december, en dus niet al aankomende week. Of het in december overigens daadwerkelijk tot een renteverhoging komt, daar twijfelt Marey aan, aangezien de kerninflatie nog altijd tekort schiet. “Daarom, in ieder geval voor nu, houden we vast aan onze voorspelling dat de volgende renteverhoging wordt uitgesteld naar 2018”, aldus Marey.

Donderdag staat het rentebesluit van het Verenigd Koninkrijk gepland. “Na maanden van speculatie wordt verwacht dat BOE [Bank of England] de lang verwachte beslissing zal nemen over het monetaire beleid”, zei CEO Paresh Davdra van RationalFX. Het zou de eerste keer in tien jaar tijd zijn dat de Britse centrale bank de rentetarieven verhoogt.

Wat bedrijfscijfers betreft ligt het zwaartepunt in Amsterdam deze week op donderdag. Een tiental bedrijven opent dan de boeken over het afgelopen kwartaal, waaronder ING Groep, Royal Dutch Shell en Altice. Ook uit Amerika komen er weer een hoop resultaten naar buiten, waarvan de meest in het oog springende zullen komen van Apple, Facebook en Tesla.

De euro noteerde rond het slot in Amsterdam tegen de dollar op 1,1627. Bij opening was dit 1,1625. De olieprijs bleef dicht bij huis, wat betekent dat een vat Brent nog altijd iets meer dan 60 dollar kost.

Maandag bleek dat Amerikanen meer hebben uitgegeven in september, maar ook meer verdienden. Uit Europa kwam het nieuws dat de Duitse inflatie is afgenomen in oktober en dat de Duitse detailhandel meer heeft omgezet in september. Het Europese consumentenvertrouwen bleek licht te zijn verbeterd in oktober.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, met oliegrelateerde aandelen die aan kop gingen. Oliedienstverler SBM Offshore was de grootste winnaar met 1,7 procent, gevolgd door Boskalis Westminster dat 1,2 procent steeg. Oliereus Shell noteerde 1,0 procent in het groen.

Gemalto, vorige week nog de grootste stijger op weekbasis na goed ontvangen kwartaalcijfers, moest maandag de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,7 procent, ondanks een koopaanbeveling door HSBC. “Na vier winstwaarschuwingen rapporteerde Gemalto in het derde kwartaal omzetcijfers die in lijn met de verwachtingen waren”, aldus de analisten van de Britse bank. Verder werd door de digitale beveiliger ook de winstverwachting voor 2017 herhaald. Morgan Stanley verlaagde maandag het koersdoel voor Gemalto van 40,00 naar 38,00 euro, met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies.

ArcelorMittal won 0,5 procent. Het staalbedrijf publiceerde een analistenconsensus voor de resultaten in het derde kwartaal. Daaruit bleek dat de winstgevendheid vermoedelijk op hetzelfde niveau uit zal komen als vorig jaar, maar lager dan in het tweede kwartaal van 2017.

AkzoNobel won 0,7 procent. Het concern bevestigde na mediageruchten dat het “constructieve gesprekken” voert met de Amerikaanse sectorgenoot Axalta Coating Systems voor het samenvoegen van de verf- en coatingsactiviteiten. “Hiermee wordt een leidende, wereldwijd opererende verf- en coatingsonderneming gecreëerd door middel van een fusie van gelijken”, zo meldde het concern. Volgens analisten ligt een combinatie van de twee bedrijven voor de hand vanwege de complementaire activiteiten en markten en de verdere consolidatie in de sector. Analist Ron van der Does van IG gelooft evenwel niet zo in de gelijkheid van de partijen, omdat de omzet en het resultaat van AkzoNobel beduidend groter zijn dan die van Axalta. “Het zal interessant zijn om te zien wie bij een fusie wat krijgt”, merkte hij op.

Philips verloor 1,1 procent. Het concern maakte maandag bekend een inkoopprogramma van eigen aandelen van maximaal 150 miljoen euro te starten. Philips start het inkoopprogramma ter waarde van 150 miljoen euro om te kunnen voldoen aan werknemersverplichtingen. Op basis van de huidige aandelenprijs vertegenwoordigt het inkoopprogramma circa 4,3 miljoen aandelen.

Van de middelgrote fondsen trok Fugro de meeste aandacht, na het publiceren van de kwartaalresultaten die negatief werden beoordeeld door beleggers. De koers daalde 11,1 procent. De bodemonderzoeker kwam voorbeurs met een rapportage waarin volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen een verkapte winstwaarschuwing was verwerkt. Fugro boekte in het derde kwartaal een omzet van 364,0 miljoen euro, tegenover 474,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het orderboek voor het resterende deel van het jaar noteert op 348,9 miljoen euro, tegenover 365,6 miljoen euro eind september 2016. Het orderboek voor de komende twaalf maanden bedroeg ultimo september 2017 op 867,2 miljoen euro, in vergelijking tot 1,1 miljard euro vorig jaar. Fugro ziet een stabilisering van de marktomstandigheden in de olie- en gasmarkt, terwijl een aanhoudende groei wordt voorzien in hernieuwbare markten. Fugro maakte ook bekend via een converteerbare obligatielening 100 miljoen euro te hebben opgehaald.

GrandVision realiseerde een winst van 0,9 procent. Het optiekconcern brengt dinsdag voorbeurs zijn kwartaalrapportage naar buiten. Er wordt door analisten gerekend op hogere resultaten.

TomTom stond bovenaan met een stijging van 1,8 procent, gevolgd door Flow Traders en Corbion met winsten van respectievelijk 1,4 procent en 1,3 procent.

Bij de kleinere aandelen in de AScX was Heijmans koploper met een winst van 4,0 procent. Nedap won 3,0 procent, nadat NIBC het koersdoel voor het fonds verhoogde van 40,00 naar 43,50 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Analist Johan van den Hooven verwacht, na het bijwonen van een beleggersdag, dat de marges van Nedap in de tweede helft van dit jaar zullen beginnen te stijgen, hetgeen een hoger koersdoel rechtvaardigt.

BinckBank verloor 0,4 procent. De bank heeft de kosten voor de handel in eigen instrumenten per direct gratis gemaakt. Dit betekent dat handelen in Binck Turbo’s vanaf heden geen transactiekosten meer met zich meebrengt. “De kosten voor de handel en het aanhouden van turbo’s zal voor onze Nederlandse klanten voortaan hoofdzakelijk nog bestaan uit de financieringsrente die intrinsiek in het product zit”, aldus Binck, die denkt met deze stap “een hogere en stabielere omzet uit haar turbo-activiteiten” te kunnen realiseren. Het gratis aanbieden van de turbo’s is volgens Binck mogelijk dankzij een hernieuwde samenwerkingsopzet met diens partner op dit vlak. Al na enkele uren reageerde concurrent DeGiro. Beleggers betalen voortaan bij DeGiro voor een selectie van hefboomproducten ook geen transactiekosten meer.

Fagron was de grootste verliezer in de AScX met een min van 1,8 procent.

Bij de lokale fondsen steeg Esperite 2,2 procent. Er is een negende tranche uitgeschreven door European Select Growth Opportunities Fund, maakte de Zutphense stamcelbank maandag bekend. Het bedrijf haalde 250.000 euro op met deze huidige tranche. De totale investering door European Select Growth Opportunities Fund kan, zoals in maart reeds gemeld, oplopen tot 13 miljoen euro bij de uitoefening van inschrijvingsrechten op de warrants.

Nog een stapje beter deed Pharming Group het met een winststijging van 6,9 procent.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen boekten verliezen tot een half procent.

Omdat de wintertijd in Amerika nog niet is ingegaan, opende Wall Street een uur eerder dan normaal en zal het ook een uur vroeger sluiten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.