Nederland - 19 februari 2018 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Focus op verwachtingen bij BAM

(ABM FN-Dow Jones) BAM Groep heeft reeds gewaarschuwd voor een lagere winst in het vierde kwartaal en heel 2017 en de aandacht zal daarom bij de komende cijferrapportage met name uitgaan naar hoeveel vertrouwen de bouwer in de toekomst durft uit te spreken. Dit bleek uit de raadpleging van analisten door ABM Financial News vooruitlopend op de resultaten van komende woensdag.

In december verraste BAM met een winstwaarschuwing vanwege verliezen op het zeesluis project in IJmuiden. Dit project, waar BAM samen met VolkerWessels aan werkt, heeft een totale waarde van 600 miljoen euro. Onderdelen bleken niet goed te zijn gemaakt en dit kost een hoop geld. BAM waardeerde in het vierde kwartaal voor 55 miljoen euro af op het project. Als gevolg hiervan zal het aangepast resultaat voor belastingen in 2017 aanzienlijk lager uitvallen dan in 2016.

In 2016 kwam het gecorrigeerde resultaat voor belastingen uit op 102,7 miljoen euro, op een omzet van 6,98 miljard euro. De marge was in 2016 1,5 procent.

Aangezien BAM een geschiedenis heeft van negatieve verrassingen met kwartaalresultaten is het volgens analisten zaak voor het bouwbedrijf om het vertrouwen weer terug te winnen. “Ik ben vooral benieuwd naar wat ze zullen zeggen over dit jaar en of ze vol vertrouwen de doelstelling van een winstmarge van 2 tot 4 procent zullen bevestigen”, zei analist Joost van Beek van InsingerGilissen tegen ABM Financial News.

BAM heeft onder leiding van topman Rob van Wingerden veel werk gemaakt van selectieprocedures om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van projecten in de orderportefeuille verbetert. In de jaren na de financiële crisis zorgden oude probleemprojecten ervoor dat de resultaten en financiële gezondheid flink verslechterden. Volgens Van Beek kan het bouwbedrijf zich niet veel negatieve verrassingen meer veroorloven.

ING haalde dit jaar BAM van zijn favorietenlijst als gevolg van de onzekerheid of alle problemen nu zijn opgelost bij de bouwer. “We denken dat BAM eerst zijn reputatie weer moet opbouwen om zich als een favoriet te kwalificeren in de toekomst”, stelde de bank.

Behalve de afwaardering op het zeesluis project zal BAM mogelijk ook een voorziening nemen vanwege de ingestorte parkeergarage in Eindhoven in mei vorig jaar. Het gaat hier mogelijk om een bedrag van circa zeven of acht miljoen euro volgens Van Beek.

De analist van InsingerGilissen is benieuwd naar wat BAM met het dividend gaat doen. Over 2016 werd 0,09 euro uitgekeerd. Het zou volgens Van Beek een teken van vertrouwen zijn als er wel dividend wordt betaald De analist wees erop dat de financiële positie van BAM inmiddels is verbeterd. Ook het orderboek ontwikkelt zich goed en zal waarschijnlijk op 11 miljard euro zijn geëindigd per ultimo 2017. Tevens is het de vraag hoe de situatie in het Verenigd Koninkrijk zich ontwikkelt voor BAM en wat de invloed van het zwakke Britse pond is geweest.

BAM maakt woensdag voorbeurs de resultaten bekend. Het aandeel noteerde maandag een half procent lager op 3,88 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.