Europa - 19 oktober 2020 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Focus op marges en nieuwe orders bij cijfers Marel

(ABM FN-Dow Jones) Marel heeft in het derde kwartaal de omzet onder druk zien staan, al zal de aandacht vooral uitgaan naar de marges bij de pluimveedivisie en naar nieuwe orders. Dit stelde ING in een vooruitblik op de resultaten, die op 20 oktober verschijnen.

ING mikt voor het derde kwartaal op een omzet van circa 300 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een daling zou betekenen van 3,7 procent. Het EBIT resultaat daalde vermoedelijk van 44,3 miljoen naar 41,7 miljoen euro.

Marel zal vermoedelijk tegen het einde van het kwartaal 100 miljoen euro aan schulden hebben gehad, bij een “normale” vrije kasstroom, zo voorziet analist Tijs Hollestelle. Dat zou op jaarbasis een schuldafname van 13 miljoen euro betekenen.

Het orderboek stond tegen het einde van het derde kwartaal vermoedelijk op 455 tot 460 miljoen euro. Een groot deel van de orders, circa 300 miljoen euro, werd volgens ING in het afgelopen kwartaal binnengehaald.

Volgens ING zal de recente overname van Treiff in het lopende kwartaal een impact op de cijfers gaan hebben. Voor het derde kwartaal kijkt ING vooral uit naar de winstgevendheid van de grootste divisie van Marel, namelijk de pluimveetak. ING wees op het sterke herstel van de EBIT-marges in het tweede kwartaal.

De vleesdivisie zal volgens ING relatief weinig bijdragen aan de EBIT en voor de vistak verwacht ING dat de resultaten volatiel blijven.

Onder de streep rest volgens Hollestelle een nettowinst van 27,6 miljoen euro, een daling van 17,5 procent op jaarbasis, onder meer vanwege hogere rentekosten en belastingen.

Volgens ING zijn er veel factoren die wegen op het derde kwartaal, waaronder coronagerelateerde kosten, een herstel in de vraag sinds het tweede kwartaal, een verandering in het gedrag van consumenten en virusuitbraken bij fabrieken van Marels grootste klanten.

Desondanks blijven de vooruitzichten op lange termijn positief voor Marel, zo denkt ING.

Het concern zei bij publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal in juli van dit jaar, zich in te blijven zetten om op de middellange en lange termijn groei te blijven realiseren. Het concern mikt voor de periode tussen 2017 en 2026 op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 12 procent door marktpenetratie en innovatie, aangevuld met strategische partnerschappen en overnames.

Het management van Marel voorziet een jaarlijkse gemiddelde marktgroei van 4 tot 6 procent. Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel sneller zal groeien dan de omzet.

ING heeft een koopadvies op Marel met een koersdoel van 4,60 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.