VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 6 januari 2021 - Aandelen

Financials trekken kar op licht hoger Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het woensdag rustig aan, ondanks de stevige koerswinsten voor de financials. De AEX won 0,2 procent tot 635,08 punten.

Analist Corne van Zeijl van Actiam wees op de Amerikaanse tienjaarsrente, die inmiddels boven de 1 procent staat. “Toch wel een momentje”, aldus Van Zeijl. Die hogere rente is goed voor banken en verzekeraars, en vooral voor Aegon, die het grootste deel van de omzet in de VS realiseert, zo betoogt Van Zeijl.

Inmiddels zou de Democratische senator Raphael Warnock al zeker zijn van zijn overwinning.

“De media hebben de Democraat Warnock uitgeroepen tot winnaar van een van de twee Senaatszetels in Georgia, VS. De strijd om de andere zetel is nog onbeslist, maar neigt in het voordeel van de Democratische kandidaat Ossoff uit te vallen. Bij winst van beide zetels krijgen de Democraten ook controle over de Senaat, naast het Huis van Afgevaardigden en het Witte Huis”, aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Op korte termijn zal dit naar verwachting volgens Sammani niet tot meer steunmaatregelen vanuit de overheid leiden. “Eerder in september 2020 werden steunmaatregelen van 2,2 biljoen dollar voorgesteld door de Democraten. Het is onwaarschijnlijk dat zulke grote bedragen opnieuw op tafel komen.”

Op de langere termijn zal het stimuleringsniveau van de overheid de timing van normalisatie van de Fed bepalen, merkte de analist van Monex op.

De Europese dienstensector kromp in december nog, maar veel minder sterk dan in november. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet, steeg van 41,7 in november naar 46,4 in december. De verwachting lag op 47,3.

De euro/dollar handelde op 1,2342. Olie werd 0,2 procent duurder.

Stijgers en dalers

Zoals gezegd gingen de financials vanochtend aan kop. Aegon won 4,8 procent en ABN AMRO en ING stegen 4,9 procent. 5,1 procent. Ook Shell wist het groen weer te vinden en steeg 2,7 procent.

Techaandelen hadden het juist lastig, nu de Democraten ook de Senaat in handen lijken te krijgen in de VS. Strengere regelgeving voor de techsector lijkt daarmee aanstaande. Just Eat Takeaway daalde 2,6 procent en Adyen zelfs 4,2 procent.

In de AMX gingen oliedienstverleners aan de leiding. Fugro steeg 5,0 procent en SBM Offshore 2,2 procent. OCI, dat dinsdag ook al goed lag, steeg nog eens 2,5 procent.

Besi leed het grootste verlies in de Midkap. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Bij de smallcaps ging Heijmans 5,4 procent hoger en won sectorgenoot BAM 4,9 procent. Avantium daalde 0,9 procent.

De omzetcijfers van Sligro wezen op een duidelijke krimp, maar analisten waren toch positief verrast. De daling was minder sterk dan gevreesd. Toch meent Degroof Petercam dat er weinig reden is om optimistischer te worden. Het analistenhuis verlaagde het advies voor Sligro naar Reduceren. Desondanks steeg het aandeel 3,0 procent.

Het lokaal genoteerde Ease2pay steeg maar liefst 23,8 procent. Het bedrijf haalde ruim 1,3 miljoen euro op door aandelen bij bestaande aandeelhouders te plaatsen voor 1 euro per stuk.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.