Nederland - 20 maart 2018 - Banksector
door REDACTIE BEURSBRINK

Financials helpen AEX in het zadel

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is dinsdag grotendeels hersteld van het verlies een dag eerder, onder meer gesteund door financiële waarden die in trek waren. De Amsterdamse hoofdindex verloor maandag nog een procent, maar wist dinsdag te herstellen met een stijging van 0,7 procent op een slotkoers van 535,45 punten. De AMX steeg 0,5 procent en de AScX won 0,8 procent.

De markt lag er goed bij, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Een renteverhoging van 0,25 procentpunt is ingeprijsd en het is dan vooral ook kijken naar de zogenoemde dot plot die toekomstige renteverhogingen voorspelt, en of die verwachtingen ten opzichte van december zijn verschoven van 3 naar 4 renteverhogingen in 2018.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe verwacht dat de Fed niet te hard van stapel zal lopen. De verwachte renteverhoging van woensdag is “genoeg om de markten zoet te houden en vervolgens te wachten tot juni wanneer er meer economische data beschikbaar is.”

Op macro-economisch vlak was het beeld dinsdag verdeeld. De Britse inflatie zwakte af van 3,0 procent in januari tot 2,7 procent in februari. Dit haalt wat druk van de ketel bij de Bank of England, dat donderdag zijn rentebesluit bekendmaakt, waarbij overigens geen wijzigingen worden verwacht.

De Duitse ZEW-index daalde veel sterker dan verwacht, van 17,8 in februari naar 5,1 deze maand. Er was door geraadpleegde economen gerekend op een daling naar 13,0. Verder wist het consumentenvertrouwen in de eurozone zich net in positief terrein te handhaven, op een niveau van 0,1 in maart.

Hordijk wees op het belang van deze sentimentsindexen. “Die impliceren dat de groei [in de eurozone] in het eerste kwartaal van 2018 minder sterk is dan in het laatste kwartaal van 2017 en dat rechtvaardigt de terughoudendheid van [ECB-voorzitter] Mario Draghi”, volgens de valuta-analist van Monex Europe.

De euro/dollar verhandelde rond het Europese slot op 1,2269, terwijl dinsdagochtend een stand van 1,2343 op de borden stond. Het Britse pond won ten opzichte van de euro bijna een half procent op 0,8760.

Olie werd dinsdag ruim twee procent duurder. Opgelopen geopolitieke spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran over atoomprogramma’s gaven steun aan de olieprijs en het algemene herstel op de financiële markten hielp verder een handje.

Stijgers en dalers

Verzekeraars en overige financials lagen er dinsdag goed bij, volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer mogelijk vanwege de verwachte renteverhoging door de Fed. ASR Nederland steeg 2,3 procent, net als Aegon, ING Groep dikte 0,4 procent aan en ABN AMRO sloot 0,9 procent in het groen.

Altice was opnieuw de gebeten hond en leverde 5,2 procent in. Maandag leverde het aandeel al bijna 6 procent in. Ook Randstad stond onder druk, met een koersval van 2,2 procent.

Aalberts Industries hield het bij een verlies van 0,4 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus werd het advies voor Aalberts door zakenbank Kempen neerwaarts bijgesteld tot Neutraal met een koersdoel van 46,00 euro.

De Midcap werd aangevoerd door BE Semiconductor Industries, dat 2,6 procent steeg, terwijl Fugro en TKH Group beide 1,7 procent wonnen. Boskalis eindigde 1,4 procent hoger nadat sectorgenoot Van Oord met jaarcijfers kwam en daarbij aangaf licht herstel te verwachten in de offshore olie- en gassector. Dat biedt steun aan Boskalis, volgens analist Edwin de Jong van NIBC.

Sterkste daler in de AMX was Aperam, dat 1,6 procent verloor.

Onder de kleinere fondsen won Sif Holding 6,7 procent. De toekenning van de windmolenparken Hollandse Kust Zuid 1 en 2 aan Vattenfall zonder subsidie is volgens NIBC goed nieuws voor Sif. Het aandeel zit al sinds een koopadvies dat NIBC eind vorige week afgaf in de lift en steeg maandag ook al een dikke 6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, kleurde Wall Street groen. De Dow Jones index steeg een half procent en de S&P 500 en de Nasdaq hielden het bij een bescheiden winst van 0,1 procent. Het momenteel onder vuur liggende Facebook, dat maandag al bijna 7 procent daalde, verloor dinsdag ruim 4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.