Nederland - 8 augustus 2022 - Beursbrink

‘Federal Reserve is nog lang niet klaar met inflatie’

door STIJN

De voorzitter van de Federal Reserve in San Francisco, Mary Daly, heeft voorgesteld om de renteverhogingen niet te verlagen naar 50 basispunten, zoals Fed-voorzitter Powell voorstelde tijdens de laatste FOMC-bijeenkomst. Ze is van mening dat de centrale bank nog lang niet klaar is met het afkoelen van de torenhoge inflatie.

Tijdens de afgelopen FOMC-bijeenkomst deed Fed-voorzitter Jerome Powell uitschijnen dat de volgende renteverhogingen minder agressief zouden kunnen zijn. Zijn collega uit San Francisco, Mary Daly, waarschuwt dat de inflatie nog niet op het punt is gekomen waarop de centrale bank minder agressief kan zijn. Ze stelt voor om de ‘rate hikes’ van 75 basispunten aan te houden.

We need to be data-dependent. We need to leave our minds open. We have two more inflation reports coming out, another jobs report.

Het sterke banenrapport van de afgelopen vrijdag toont aan dat de Amerikaanse economie nog behoorlijk sterk is en dat de inflatie niet zomaar zal gaan afkoelen. Tijdens de maand juli kwamen er 528.000 nieuwe jobs bij, het dubbele van wat economen hadden voorspeld.

75 basispunten

Daly zei eerder deze maand dat een verhoging met 50 basispunten nog niet aan de orde is gezien de situatie. Hoewel het banenrapport ‘sterk’ was, zijn er toch signalen dat de economie aan het vertragen is. Het meest urgente is het terugdringen van de inflatie door middel van ‘rate hikes’.

Right now, I think the most important thing is that inflation is too high. Americans are losing ground every day, so the focus has to be on bringing inflation down.

Hoewel beleggers en investeerders vermoeden dat de volgende verhogingen milder zullen worden, is de kans dat dit effectief gaat gebeuren niet zo groot. Naar alle waarschijnlijkheid zal er geen verandering komen in het rentebeleid en zullen de rentes nogmaals verhoogd worden met 75 basispunten. Uiteraard zal dit nefast zijn voor de evolutie op de aandelenmarkten.

Bronnen: Catarina Saraiva – Yahoo Finance

Foto: John Guccione – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.