Nederland - 3 oktober 2020 - Commodities

“Extra stimulus zal problemen voor olie niet oplossen”

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen zij sinds juni vrij stabiel, na de wilde schommelingen in het voorjaar. De prijs schommelt al een tijdje rond de $40 per vat. Sommige speculanten en analisten beweren dat de olieprijzen wachten op nieuws over nieuwe stimulansen van de Amerikaanse overheid. Extra stimulansen alleen zullen de problemen voor olie echter niet oplossen, aldus zakenblad Forbes in een artikel.

Hoewel de aankondiging van een nieuwe stimuleringspakket sommige speculanten zou kunnen aanzetten tot het kopen van olie, is het onwaarschijnlijk dat de stimulans de vraag naar olie daadwerkelijk zal doen opleven.

Als de Amerikaanse inwoners een nieuwe “stimulus check” ontvangen zullen gezinnen dit waarschijnlijk gebruiken om de rekeningen te betalen. De kans dat zij met dit geld iets nieuw zullen kopen, dat de vraag naar olie doet toenemen, is vrij klein.

Vraag moet toenemen

De Amerikaanse overheid kan zoveel stimulansen geven als ze willen, maar als de vraag naar olie niet toeneemt zal de oliemarkt blijven kampen met problemen.

Stimulansen die banken beïnvloeden zoals de lage rente, zouden de aankoop van olie door professionele handelen kunnen aanmoedigen. Het zou het vraagprobleem wederom niet kunnen oplossen.

Stimulansen voor bedrijven zoals het “payroll protection program (PPP)” zouden sommige bedrijven die het moeilijk hebben helpen om langer te overleven en zo de economische activiteit en de vraag naar olie te beschermen. PPP houdt echter enkel bestaande bedrijven overeind waardoor het dus onwaarschijnlijk is dat hierdoor de vraag zal toenemen.

Bovendien kunnen extra stimulansen niet veel veranderen aan de voortdurende angst voor het Covid-19 virus. De olieprijzen wachten wanhopig op een toenemende vraag. Deze is direct gekoppeld een de gezondheid van de economie. Een akkoord over een nieuw stimuluspakket zal een prijsstijging niet in de hand werken.

Bron: Forbes

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.