Nederland - 8 september 2021 - Beursbrink

Europese Centrale Bank start ‘tapering’ debat

door STIJN

De markten kijken vol spanning naar de volgende zet van de Europese Centrale Bank. De inflatie in de eurozone is gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar. Binnen de centrale bank gaan er stemmen op dat het hoogtijd is om te reageren en te starten met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen en het soepele monetaire beleid.

De inflatie in de eurozone blijft maar stijgen. Hoewel men denkt dat dit slechts van tijdelijke aard is, zijn er toch meer en meer voorstanders voor het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank. De zogenaamde ‘tapering’ is volgens economen en marktkenners de juiste beslissing, zelfs bestuursleden van de ECB hebben hun voorkeur hier over uitgesproken.

Whereas the ECB may moderate the pace of its emergency asset purchases modestly in [the fourth quarter], we do not expect the bank to announce when and how it will phase out its big ‘Pandemic Emergency Purchase Programme’ (PEPP) and whether and to what extent it will beef up its modest standard Asset Purchase Programme (APP) and make it more flexible.

Holger Schieding, hoofdeconoom bij Berenberg Bank, verwacht niet dat de Europese Centrale Bank tijdens hun volgende bijeenkomst al knopen gaat doorhakken. Dat zou volgens hem eerder voor in december zijn of zelfs begin volgend jaar omdat ze de kat uit de boom willen kijken.

Tapering

Op dit moment koopt de centrale bank elke maand obligaties voor 80 miljard euro, dat maakt deel uit van het ‘Pandemic Emergency Purchase Programme’ (PEPP). Het opkoopprogramma zou eindigen in maart 2022 en zou dan een totale omvang van 1,85 biljoen euro hebben gehad.

De inflatie bereikte in de maand augustus zijn hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar, namelijk 3 procent. Dat is aardig wat meer dan het doel dat de ECB voor ogen heeft, namelijk rond de 2 procent. Binnen de centrale bank lijken de ‘dovish’ klanken stilaan uit te doven en zijn steeds meer bestuursleden van mening dat een afbouw aan de orde is gezien de economische ontwikkelingen.

Bronnen: Annette Weisbach – CNBC

Foto: Images MoneyFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.